Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Karlovac POZDRAVLJA VIJEST, ALI Podijeli

“Prije transparentnosti Grada, ostvarite transparentnost mjesne samouprave”

Grad Karlovac može se ugledati i na Grad Rijeku, na čijim se internet stranicama može vidjeti što rade pojedini mjesni odbori i gdje troše javni novac koji dobivaju od Grada

Prije transparentnosti Grada, ostvarite transparentnost mjesne samouprave, poručio je karlovačkom gradonačelniku Damiru Mandiću vijećnik Dimitrije Birač nakon što je najavljena izrada digitalne platforme kojom će se unaprijediti transparentnost rada uprave Grada Karlovca već pri izradi proračuna za 2022.

Vijest pozdravlja, no gradonačelnika upozorava na potrebu transparentnosti trošenja javnog novca kod mjesne samouprave, tj. vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora što je tražio ovog proljeća.

-Podsjetit ću na činjenicu da se financijska sredstva za rad mjesne samouprave, odnosno gradskih četvrti i mjesnih odbora (GČ/MO) u Karlovcu osiguravaju iz proračuna Grada Karlovca. Također, Grad Karlovac je na svojim internetskim stranicama dužan objaviti godišnja financijska izvješća jedinica mjesne samouprave na svome području. Međutim, on to ne čini. Ne samo to, nego sam se kao vijećnik GČ Grabrik nebrojeno puta mogao uvjeriti da se detaljni podaci o poslovanju i radu GČ moraju tražiti (umjesto da su na raspolaganju) i da se najčešće dobiju samo na uvid.

Konačno, nakon što sam o svemu obavijestio i Ministarstvo financija, dobio sam odgovor prema kojem je razvidno da se mjesna samouprava smatra proračunskim korisnikom. To znači da su GČ/MO obveznici korištenja proračunskog računovodstva i financijskog izvještavanja, ali, posebno, da se financijski izvještaji trebaju objaviti. Ovdje se Grad Karlovac može ugledati i na Grad Rijeku, na čijim se internet stranicama može vidjeti što rade pojedini mjesni odbori i gdje troše javni novac koji dobivaju od Grada, kaže Birač koji je priložio i rješenje ministarstva.

Pročitajte i ovo

NESREĆA NA D1

Na Slunjskim Brdima večeras se prevrnuo kamion