Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Karlovac KARLOVAC Podijeli

Prijedlog o odvozu otpada u Karlovcu na javnoj raspravi: Fiksna cijena svim kućanstvima 40,79 kuna (bez PDV-a)

Odluka o novoj cijeni i načinu odvoza miješanog otpada u Karlovcu tek sredinom godine, do tad o predloženoj odluci traju rasprave

Idućih 30 dana na javnom savjetovanju s građanima Karlovca je nova odluka o prikupljanju miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada. Usklađena je s novom Uredbom koju je donijela država i građanima zasigurno donosi poskupljenje, posebno samačkim i dvočlanim kućanstvima.

U odluci se definiraju kategorije korisnika javnih usluga – kućanstva i nekućanstva, fiksna cijena – “pokriva” troškove nabave i održavanja opreme za prikupljanje otpada, troškove reciklažnih dvorišta, troškove odvoza i obrade glomaznog otpada; te kazne “po kolektivnoj odgovornosti”  – plaćat će ih svi stanari npr. jedne zgrade ako se ne može utvrditi tko je u kantu za miješani otpad bacio plastiku.

Svako kućanstvo bez obzira na broj članova, kao i svaka nekretnina koja ne spada u kategoriju kućanstva imat će potpuno jednak fiksni dio cijene. Pojasnio je na današnjoj pressici u reciklažnom dvorištu Mala Švarča direktor Čistoće Tomislav Polić.

-Prijedlog je da za korisnike kućanstva bude 40,79 kuna bez PDV-a (46,09 kn s PDV-om), a isto tako i za korisnike koji nisu kućanstvo, cijena je 71,39 kuna bez PDV-a, rekao je Polić dodavši kako Čistoća Karlovac svoje cijene nije mijenjala od 2010.

Upravo taj fiksni dio cijene, uslugu će odmah poskupjeti samačkim i obiteljima s manjim brojem članova u stambenim zgradama.

– Najveće povećanje će biti za one u stanovima s jednim ili dva člana, dok će oni stanovi koji imaju sadašnju cijenu za četiri, pet ili šest osoba imati iznos puno manji u odnosu na sadašnji. Npr. sadašnja cijena za jednog člana u stanu je 24,24 kune (bez PDV-a), a sada se predlaže fiksni dio od 40,79 kuna.

Kada se tome pribroji još i varijabilni dio cijene koji će ovisiti o tome koliko se puta spremnici prazne, odvoz otpada bit će još skuplji.

Grad Karlovac je krenuo u proceduru donošenja odluke o prikupljanju miješanog otpada koja je usklađena s novom državnom Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom. No, valja znati da je ustavnost te Uredbe upravo zbog 100-postotnog poskupljenja samačkim i dvočlanim kućanstvima i malim tvrtkama, na ocjeni na Ustavnom sudu. Tko zna, do sredine godine možda taj dio Uredbe više neće biti na snazi pa ni cijene ovim kategorijama neće biti značajno više

-Po nekim kalkulacijama to je iznos koji će biti barem jednu trećinu ukupnog računa, ovisno koliko će ljudi odvajati. Kod nekoga to može biti puno manji iznos, a kod nekoga puno veći – ovisno o tome koliko imaju miješanog komunalnog otpada, pojašnjava Polić.

Naime, građani koji će odvajanjem plastike i papira smanjivati svoj miješani komunalni otpad istovremeno će smanjivati i varijabilni dio računa za odvoz.

– Varijabilni dio će se obračunavati samo koliko se puta kanta isprazni. Znači ne morate svaki puta iznesti kantu van i na taj način se može utjecati na iznos računa.

Uvođenje novog načina obračuna odvoza otpada bit će posebno komplicirano u stambenim zgradama. Osim što će se suvlasnici morati odlučiti za model obračuna fiksnog dijela – po broju stambenih jedinica ili po broju članova kućanstva, zajedno će snositi i odgovornost tj. plaćati kaznu za one manje savjesne i ekološki osvještene susjede.

Javno savjetovanje će trajati do 11. veljače. Prijedlog se može pronaći na službenim stranicama Grada, a gradska pročelnica za zaštitu okoliša Ana Hranilović Trubić pozvala je sve građane da daju svoje prijedloge na novu odluku o otpadu.

– Grad Karlovac je morao donijeti ovu odluku zajedno s gradskom tvrtkom Čistoća na temelju Uredbe o gospodarenju otpadom koja je donesena na nivou države u rujnu prošle godine. Pozivamo svu stručnu i zainteresiranu javnost da nam se obrate s konkretnim prijedlozima kako bi pridonijeli što boljem i kvalitetnijem funkcioniranju gospodarenja otpadom.

Nakon javnog savjetovanja prijedlog ove odluke ide na Vijeće za zaštitu potrošača, a onda i na Gradsko vijeće. Tek nakon toga odredit će se varijabilni dio cijene odvoza otpada. Direktor Polić očekuje da će Odluka o novoj cijeni tj. novom načinu odvoza stupiti na snagu tek sredinom ove godine.

Pročitajte i ovo

ZAHLADILO JE

Gradska toplana počela grijati Karlovčane