Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Sport ŠKOLSKE DVORANE Podijeli

Prilično nejasne upute HZJZ-a: mogu li zajedno trenirati učenici iz različitih razreda ako su članovi seniorskih momčadi?

KŠZ je od županijskog i gradskog Stožera civilne zaštite zatražila donošenje odluke o otvaranju školskih dvorana za treninge svih dobnih skupina.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Ministarstvom turizma i sporta, donio je upute o korištenju školskih sportskih dvorana od strane vanjskih korisnika (ponajviše sportskih klubova), a koje su prilično nejasne.

U uputama stoji da se u školskim sportskim dvoranama NE MOŽE organizirati trening na kojem bi zajedno trenirali učenici iz različitih razrednih odijela ili učenici s drugim osobama, dok su treninzi za seniore mogući. Kod treninga učenika, zajedno mogu trenirati učenici iz istog razrednog odjela. Mnogi klubovi u svojim seniorskim momčadima imaju mlade igrače, srednjoškolce, pa je iz ovih uputa potpuno nejasno mogu li oni trenirati sa seniorskim sastavom ili ne. Jer istovremeno piše da su treninzi za seniore mogući, ali i da se ne može organizirati trening na kojem bi zajedno trenirali učenici iz različitih razreda ili učenici s drugim osobama. Ako mladi igrači seniorskih momčadi, koji su još srednjoškolci, ne mogu trenirati s ostatkom seniorske momčadi, to će klubovima stvoriti ogromne probleme. Jer morat će igrače seniorske ekipe podijeliti u skupine i organizirati odvojene treninge, a onda se postavlja pitanje kako uigrati seniorsku momčad, ako igrači ne treniraju zajedno. S druge strane, kompletna seniorska ekipa našla bi se na okupu za vrijeme odigravanja utakmica pa nije jasno koji je smisao odvojenog treniranja, ako će za vrijeme utakmica biti u bliskom kontaktu.

HZJZ u spomenutim uputama također propisuje da se korištenje školskih sportskih dvorana od strane vanjskih korisnika može organizirati samo tijekom vremena kada učenici nisu u školi (vikend i večernji termini nakon završetka nastave radnim danom) s vremenskim odmakom koji će omogućiti da ne dolazi do susretanja vanjskih korisnika s učenicima i djelatnicima škole (primjerice 1 sat pauze između nastave i treninga), što znači da se treninzi u školskim dvoranama radnim danom neće moći održavati prije 20 sati navečer.

Karlovačka športska zajednica upute je proslijedila županijskom i gradskom Stožeru civilne zaštite te resornom odjelu Grada Karlovca. Od Stožera civilne zaštite zatražila je da što prije donese odluku o mogućnosti korištenja školskih dvorana za SVE dobne kategorije, uz pridržavanje mjera zaštite zdravlja.

Nakon što su upute HZJZ-a došle do brojnih sportskih klubova, neki od njih su nas kontaktirali i izrazili veliko nezadovoljstvo jer smatraju da je gotovo nemoguće organizirati treninge poštujući ove upute.

Pročitajte i ovo

SPORTSKI VIKEND

Rukometaši Karlovca putuju u Vinkovce, Aquaestil dočekuje ekipu Zagreba, Karlovac 1919 gost Ravnica