Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Sport BIT ĆE PROMJENA Podijeli

‘Prioriteti se moraju mijenjati, trenutni kriteriji dugo su na snazi i KŠZ je krenula u pripremu nove strategije i kategorizacije’

‘Naravno da novaca u sportu nikada nije dovoljno i da bi svako povećanje značilo napredak u sportu i osiguranje boljih trenažnih uvjeta, a samim time i rezultata.’

KARLOVAC – Kako su u većini sportova sezone završile ili su pri samom kraju, polako se sumiraju ostvareni rezultati i rade analize, kao i financijske i kadrovske projekcije za sljedeću sezonu. Neki su karlovački klubovi premašili očekivanja, neki podbacili, a zajedničko svima njima, ne samo karlovačkim nego i klubovima iz cijele županije, je ‘preživljavanje’ odnosno kronični nedostatak financijskih sredstava.

Priupitali smo stoga Marijetu Ćelić, glavnu tajnicu Karlovačke športske zajednice, izdvaja li Grad Karlovac dovoljno novca za sport, jesu li kriteriji KŠZ-a o njegovoj raspodjeli korektni te kako se karlovački klubovi mogu oduprijeti odljevu perspektivnih sportaša u druge, bogatije sredine.

Grad Karlovac, prema zadnjim podacima dostupnima na internetu, za sport izdvaja oko 2,6% svog proračuna. Po tom izdvajanju nalazi se pri samom dnu ljestvice hrvatskih gradova. Smatrate li da Karlovac premalo izdvaja za sport te, ako da, na koji način KŠZ može utjecati na donositelje odluka u Gradu da se ta sredstva povećaju? I može li uopće utjecati?

– Kao postotak 2,6% izvornog proračuna za Javne potrebe u sportu čini se malo, ali preračunato u novac to je 7.640.000,00 kuna. Nažalost, sport kao grana spada u društvene djelatnosti, u kojima se, osim sporta, nalazi predškolski odgoj, osnovno školstvo, stipendiranje srednjoškolaca i studenata, kultura, upravljanje kulturnom baštinom, socijalna skrb, zdravstvo i međugeneracijska solidarnost, tehnička kultura, udruge i rad s mladima. Financiranje javnih potreba u sportu nije zakonski definirano postotkom izdvajanja kao neke druge djelatnosti i to nam je problem za koji krivnju ne snosi Grad Karlovac. Vjerujem da će se donošenjem Nacionalne Strategije razvoja sporta, a nastavno na nju i novog Zakona o sportu, neke stvari jasnije definirati pa što se tiče i financijskih izdvajanja. Inače, preporuke koje nisu obvezujuće su da se izdvajanja za JP u sportu približe 5%. Naravno da neki gradovi imaju mogućnosti izdvojiti i više, osobito ako se nalaze u turističkim ili jakim poduzetničkim sredinama, pa je sportskim klubovima lakše. S druge strane, naravno da novaca u sportu nikada nije dovoljno i da bi svako povećanje značilo napredak u sportu i osiguranje boljih trenažnih uvjeta, a samim time i rezultata. KŠZ čini sve u svojim mogućnostima i okvirima, a to je vidljivo i proračunskim povećanjima tijekom zadnjih par godina, a i povećanjem broja zaposlenika trenera.

KŠZ ima 127 članica. Ispravite nas ako griješimo, ali sve članice dobivaju dio ‘kolača’ kojim raspolaže KŠZ prema utvrđenim kriterijima. Istovremeno, svi smo svjesni da među tih 127 članica ima puno klubova i udruga koji su isključivo rekreativnog karaktera. Smatrate li da treba napraviti novu preraspodjelu sredstava pa čak možda i donijeti odluku da se rekreativci ne financiraju iz KŠZ-a, nego da izvore financiranja svoje rekreacije traže među sponzorima?

– KŠZ ne financira sve udruge. Postoje određeni uvjete da udruga bude financirana i to prvenstveno temeljem javnog natječaja/poziva koji se raspisuje sukladno Uredbi Vlade RH o financiranju udruga. Unutar udruga koje se financiraju ima i udruga koje se bave rekreacijom, ali ne smijemo zaboraviti da je rekreacija važan dio sporta u svrhu očuvanja zdravlja. Sport nije samo natjecanje i KŠZ mora voditi brigu i o općenitom zdravlju djece, mladeži, odraslih i starijih osoba kroz sport, a koji se ne natječu. Financiranje rekreativnih projekata i programa koje provode udruge članice KŠZ možda je i pod većim povećalom nego natjecateljski programi koji su poznati, mjerljivi i o njima se većinom piše. Naravno da se većina rekreativnih udruga samofinancira, a sponzori su, po mom mišljenju, više potrebniji ‘većim’ udrugama.

Bi li KŠZ trebala smanjiti broj prioritetnih klubova, odnosno izdvojiti, primjerice, pet prioritetnih klubova (po rezultatima, popularnosti, tradiciji…) i njima namijeniti daleko najveći dio ‘kolača’? Naime, klubova i udruga je puno, kad se sredstva raspodijele na sve njih, zapravo niti jedan/jedna ne dobije dovoljno za normalan rad, već svoj budžet moraju ‘krpati’ novcem od sponzora, a svjesni smo da gospodarstvo grada Karlovca nije baš na visokim granama pa je potencijalnih sponzora vrlo malo.

– U potpunosti se slažem da se prioriteti moraju mijenjati i mi u KŠZ smo svjesni toga. Ne zato što je pritisak ili se netko sjetio toga sada, nego iz jednostavnog razloga što su se stvorili uvjeti i poklopile su se određene stvari za to. Strategija razvoja sporta Grada Karlovca ističe 2020. godine, trenutačni Kriteriji za raspodjelu financijskih sredstava dugo su na snazi, sport je napredovao, neki klubovi više ne zadovoljavaju uvjete za prioritet, neki su stvorili uvjete da budu prioritetni, promijenili su se uvjeti financiranja klubova unatrag 20 godina od kad postoje kriteriji… Prve prioritete u sportu, tj. klubove nositelje kvalitete, odredilo je Gradsko vijeće 1994. godine i tada ih je bilo šest. Kasnijih godina su se klubovi dodavali i danas ih imamo 12. Nisam bila u KŠZ-u u to vrijeme pa ne mogu znati koja je procedura tada bila. Također, osnovni Kriteriji za raspodjelu financijskih sredstava sportskim klubovima na snazi su od 1996. godine s manjim preinakama tijekom godina, tako da je došlo pravo vrijeme za reorganizaciju. KŠZ je pokrenula postupak i poduzela određene korake u pripremi nove strategije i kategorizacije. Prvenstveno se moraju obaviti razgovori s upravama ‘većih’ klubova, kako bi saznali njihove daljnje planove, vizije i ciljeve jer su oni i najveći ‘potrošači’. Slijede nam i razgovori s Gradom, kako bi mogli vidjeti koje su financijske mogućnosti i odrediti prioritete… Naravno da će, kada se osnovne stvari iskristaliziraju i odredi smjer, biti i javna rasprava unutar zainteresiranih članica KŠZ. Očekujem i ovim putem molim da svi zajedno konstruktivno i s dobrim ciljem napravimo dobar posao za sport u gradu Karlovcu za naredno razdoblje.

Činjenica je da se gotovo niti jedan karlovački klub financijski ne može mjeriti s klubovima iz nekih drugih razvijenijih hrvatskih gradova (Zagreb da ne spominjemo). Kako da uprave karlovačkih klubova zadrže nekog igrača koji je dobio financijski izdašniju ponudu kluba iz nekog drugog grada? Obzirom ste nedavno u jednom lokalnom mediju spominjali odlaske iz Hrvatskog rukometnog kluba Karlovac, a neki od tih odlazaka definitivno su motivirani boljom financijskom ponudom drugih klubova, pojasnite nam kako to spriječiti i može li se to uopće spriječiti?

– Usudila bi se reći da se malo koji grad u Hrvatskoj može mjeriti sa Zagrebom i to je žalosno. Kako zadržati igrača? Upitno je što znači zadržati. Smatram da nikoga ne možete, a i nije dobro silom držati. Ako je dobio veću ponudu iz drugog grada – on ide, ako misli da je dobar – ide, ako je nezadovoljan nečim – ide, ako roditelji imaju ambicije – ide. Nikada nitko nije istjeran iz nekog karlovačkog kluba i uvijek se može vratiti i dobrodošao je. Ovo što ću sada reći, govorim iz perspektive bivšeg sportaša i mladima bih mogla iz osobnog iskustva poručiti sljedeće: U današnje vrijeme u svim sportovima, kada odlazite, dobro razmislite, odvagnite, izračunajte sve pluseve i minuse, raspitajte se i budite sigurni da odlazite na bolje. Jer ako ste sigurni u sebe da možete bolje, morate ići na bolje. Nemojte se dati prevariti lažnim obećanjima, ponudama, uvjetima. Ne govorim ovdje isključivo o novcima, koji su većinom i razlog odlaska, već i o drugim stvarima koje sportaš mora imati oko sebe kako bi bio zadovoljan i sretan jer tada daje nabolje rezultate. Nemojte zbog razočaranja da je ‘trava negdje zelenija’ prestati se baviti sportom kojeg volite, a takvih je slučajeva bilo.

Karlovac se suočava s problemom da mu mladi perspektivni sportaši, kada upišu studij, odlaze u Zagreb, Split, Rijeku… Tada neki prekidaju svoje sportske karijere, neki ih nastavljaju u klubovima iz gradova u kojima studiraju, a rijetki uspijevaju i dalje nastupati za karlovačke klubove. To potvrđuju i rezultati koji se postižu. Imamo jako puno sportskih uspjeha u mlađim dobnim kategorijama u gotovo svim sportovima, dok je seniorskih vrlo malo. Što KŠZ može učiniti po tom pitanju i može li uopće išta učiniti?

– Iskreno, ne znam još odgovor na ovo pitanje. Jedino da u roku završe faks, u međuvremenu treniraju i vrate se k nama u dobroj formi. Puno je sportaša koji prestaju sa sportom kad počnu studirati i to je neminovno. Vjerojatno da su u nogometu, u nekom vrhunskom klubu, ne bi imali taj problem.

Pročitajte i ovo

STRELJAŠTVO

Tvrtko Vrcić državni prvak kod mlađih juniora, Dugorešani najbolji kod juniora, Karlovčanima tri naslova kod veterana