Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  4C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  4C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Život HRVATSKA PAMET Podijeli

Prirodoslovna škola Karlovac prva energetski pametna škola u Hrvatskoj: Senzorima mjere potrošnju energije i kvalitetu zraka

Ravnatelj Klasan: Imamo jednostavniji nadzor i kontrolu potrošnje energenata

Koliko vode, plina ili struje troše, kakva je kvaliteta zraka u učionicama ili je li došlo do kvara, u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu znaju u svakome trenutku. Sve zahvaljujući pionirskom pilot projektu Energetski pametne škole kojeg je pokrenula Karlovačka županija.

-Svakodnevno otvorimo aplikaciju, pogledamo dijagrame i grafove i točno se vidi kad je bilo povećanje potrošnje vode ili plina. Nedavno smo u siječnju imali puknuće cijevi u školi. To se desilo za vrijeme vikenda gdje je velika količina vode izgubljena. E, da smo imali ove senzore mi bi znali da li sve štima. Na aplikaciji se točno vidi jesu li vodokotlići ispravni ili netko nije dobro zatvorio pipac za vodu. Isto je tako vidljiv utrošak električne energije i plina, pojasnio je ravnatelj Nenad Klasan nakon današnjeg predstavljanja projekta u dvorani škole.

Pionirski projekt koji će postati RH standard

Prirodoslovna škola je prošle godine energetski obnovljena, a sada je, postavljanjem desetak senzora za spomenuta mjerenja, među prvima je u Hrvatskoj ponijela titulu energetski pametne škole. Ovo je pionirski projekt koji će postati nacionalni standard, naglasio jeravnatelj REGEA-e Julije Domac.

-Povezivanje potrošnje energije, održivo korištenje energije i digitalne priče budućnost je koja se već događa u Europskoj uniji i propisana je europskim direktivama. Znajući da 42,3 posto energije se troši u zgradama postaje jasno koliko je važno odgovorno i kvalitetno time upravljati. Ovo što danas vidimo u Karlovcu sigurno ćemo vrlo brzo vidjeti u svim školama u Republici Hrvatskoj.

Sve je počelo s projektom Grada Karlovca SenzoriKA

A sve je počelo još prije dvije godine kada je Grad Karlovac u suradnji s tvrtkama Končar INEM i Odašiljači i veze pokrenuo pilot projekt SenzoriKA. Senzori su postavljeni u gradskom sustavu – u spremnicima su daljinski mjerili količinu otpada, u vodovodnim oknima potrošnju vode, na parkiralištu kod Zorin doma “brojali” slobodna i zauzeta mjesta, mjerili buku…

-U Hrvatskoj je to prvo tako objedinjeno rješenje s tolikim brojem različitih senzora i to je nešto što mi smatramo da je stvarno kvalitetno, da može postati hrvatski standard i na taj način osigurati mogućnost drugim školama i gradovima, koji za sad imaju samo parcijalna rješenja, da dođu do svih tih informacija, naglasio je Vladimir Špišić iz Končar INEM-a.

Senzori su postavljeni i u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi iako još nije energetski obnovljena. Upravo zato će, kad jednom bude obnovljena, imati prave podatke o ostvarenim uštedama, naglasila je županica Martina Furdek Hajdin.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

HDZ-OVI KANDIDATI

Bićanić u Saborskom po treći mandat, Plesac u Žakanju po prvi