Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Život RIBE Podijeli

Projekt MEASURES: Obavljano testno poribljavanje ruske jesetre i kečige

U ovom vrijednom EU projektu sudjeluje i Veleučilište u Karlovcu

Fauna Dunava postala je bogatija ovaj mjesec zahvaljujući poribljavanju u gradovima Baja u Mađarskoj i Isaccea u Rumunjskoj.

Testno poribljavanje ruske jesetre i kečige u Rumunjskoj i Mađarskoj obavljeno je ovih dana u okviru projekta MEASURES – Upravljanje i obnova vodenih ekoloških koridora za migratorne vrste riba u dunavskom slijevu, u kojem Veleučilište u Karlovcu sudjeluje kao projektni partner.

Cilj ove aktivnosti je spasiti i osnažiti dvije vrlo ugrožene populacije dunavskih jesetrovki koristeći najmodernije metode zaštite. Ribe su označene kako bi se omogućila identifikacija u slučaju da ih se ponovo uhvati u okviru in-situ istraživanja i kako bi se omogućilo određivanje stope preživljavanja puštenih riba. Ovime će se osigurati vrijedan uvid u veće planove poribljavanja koji se planiraju provesti u budućnosti.

Jesetrovke i ostale migratorne vrste riba predstavljaju povijesnu, ekonomsku i prirodnu baštinu Dunava. Osim toga, one su pokazatelji ekološkog statusa vodenih tokova, a osobito funkcionalnosti rijeke kao ekološkog koridora.

Projekt MEASURES (01.06.2018.-31.05.2021.) okuplja 10 zemalja kroz koje protječe Dunav (Njemačka, Austrija, Slovačka, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunjska i Bugarska) . Projektni partneri su se udružili kako bi se zaštitile migratorne vrste riba u dunavskom slijevu. Tijekom tri godine provedbe projekta, identificirat će se i kartirati ključna staništa kroz razvoj i testiranje metodologije za kartiranje staništa migratornih vrsta riba, razviti usklađena strategija za obnovu ekoloških koridora te podržati njeno uključivanje u buduće planove upravljanja. Kroz projekt će se također uspostaviti online baza podataka „MEASURES Information System“ koja će omogućiti stručnjacima, donositeljima odluka i široj javnosti pristup relevantnim informacijama.

Pročitajte i ovo

ODAZOVITE SE

Ovaj tjedan 4 akcije darivanja krvi: policija, vojarna Kamensko i Crveni križ u Karlovcu