Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  5C° Slunj

Županija ZA ČIST OKOLIŠ Podijeli

Projekt “PoKupi, iskoristi, očisti” u Ozlju, edukacije najmlađih o razdvajanju otpada

Škola je, kao i dječji vrtić, mjesto gdje se mladi i djeca od najranije dobi uče kako živjeti u skladu s prirodom

Projekt edukacije djece u vrtićima i školama “PoKupi, iskoristi, očisti” o razvrstavanju otpada provodi se u Ozlju te Kamanju, Žakanju, Ribniku i Draganiću.

Danas je predstavljen u Reciklažnom dvorištu u Ozlju – ukupno je vrijedan 443,5 tisuće kuna, a sa 377 tisuća kuna ga sufinancira Ministarstvo zaštite okoliša.

– Krećemo s upoznavanjem mlađih generacija idizanjem svijesti o temi razvrstavanja otpada, rekao je voditelj projekta Toni Šarić. Prve edukacije provedene su danas u OŠ Slava Raškaj, a bit će i u školama u Draganiću i Žakanju.

Komunalna tvrtka Azelija eko od kolovoza dijeli čipirane spremnike za otpad svojim 4 tisuće korisnika, ali i vrećice za razdvajanje otpada – plastike, stakla i papira. Odvoz miješanog otpada na području bivše općine Ozalj je jednom tjedno dok će se ovaj razdvojeni odvoziti jednom mjesečno i to bez posebne naplate, naglašava direktor tvrtke Azelija eko Miroslav Cigić.

-U cijeni koju sada imamo za miješani komunalni otpad ulazi dovoz frakcija reciklabilnog otpada na reciklažno dvorište, a ljudi ne plaćaju ni odvoz razvrstanog papira, plastike i stakla na kućnom pragu nego mi to u toj cijeni vozimo i zbrinjavamo. Isto tako dužni smo im osigurati spremnike i vrećice za odlaganje, naglasio je Cigić. Nova cijena odvoza otpada na ozaljskom području je 36 lipa +13 % PDV-a za kućanstva po litri i 55 lipa + 13 % PDV-a po litri za pravne osobe.

S razdvajanjem se počinje od 1. prosinca. Gradonačelnica Goradna Lipšinić vjeruje da će vrlo brzo svi građani prihvatiti i naučiti sve o razdvajanju otpada. – Vjerujem da će kroz jedno razumno vrijeme će problem selektiranja otpada u Ozlju biti riješen na najbolji mogući način.

O dobrim navikama najlakše se uči one najmlađe. Zato i oni prolaze edukacije. U OŠ Slava Raškaj koja je već 15 godina Eko škola, prve radionice održala je udruga Bioteka. Osim razvrstavanja djecu uče o ponovnoj uporabi, recikliranju, energetskoj uporabi i odlaganja otpada.

– Škola je, kao i dječji vrtić, mjesto gdje se mladi i djeca od najranije dobi uče kako živjeti u skladu s prirodom. Kako mi to već radimo ove će edukacije dodatno pojačati da naša planeta ostane čista za buduće naraštaje, rekla je ravanteljica Gordana Basar.

– Jako je važno znati reciklirati i razvrstavati otpad jer tako jako čuvamo okoliš jer ne bacamo razno smeće u okoliš, rekao je učenik 6. razreda Zvonimir Štrucelj.

– Otpad se treba odvajati, zbrinjavati zato da ne bi radili štetu prirodi, dodao je Šimun Šoštar.

Projekt traje do ožujka iduće godine.

Pročitajte i ovo

PODACI

Samo 5 županija prestiglo zaposlenost otprije 12 godina, Karlovačka nije među njima