Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  8C° Ogulin

 • weather-image

  2C° Ozalj

 • weather-image

  4C° Slunj

Županija PREDUVJETI ZA REALIZACIJU Podijeli

Projekt zaštite od poplava grada Karlovca proglašen strateškim investicijskim projektom RH

Vlada je jednoglasno donijela odluku

Vlada je danas na sjednici u Karlovcu projekt zaštite od poplava grada Karlovca proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

– Radi se o javnom investicijskom projektu čija vrijednost, procijenjena kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu iznosi preko 670 milijuna kuna, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Planira ga se financirati sredstvima iz operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” u iznosu od 85 % ukupnih prihvatljivih troškova.  Dio nacionalne komponente od 15 % financirat će Hrvatske vode.

– Cilj projekta je smanjiti rizik od plavljenja na području grada Karlovca. Lokacija realizacije projekta proteže se kroz dvije županije – Karlovačku i Zagrebačku te obuhvaća sljedeće gradove: Karlovac, Ozalj i Jastrebarsko te općine Barilović, Draganić, Lasinja, Klinča Sela i Pisarovina. Projekt se odnosi na izgradnju 52 kilometra novih nasipa, rekonstrukcije 21 kilometra postojećeg nasipa, pregradu na rijeci Kupi, tri ustave, prokop Korana, odvodnju zaobalja područja zaštićenih novoizvedenim nasipima te uređenje prostora za retenciju, objasnio je ministar Horvat, a Vlada jednoglasno prihvatila da taj projekt postane strateški.

Osim toga, Vlada je podržala i realizaciju vodnogospodarskih projekata na području Karlovca, ali i Karlovačke županije kojim su obuhvaćeni: projekt zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe, projekt zaštite od poplava grada Ogulina, projekt izrade hidrološko – hidrauličke studije utjecaja rada hidroelektrane Lešće na Donju Dobru te zahvat izmuljenja rijeke Mrežnice, aglomeracija Karlovac – Duga Resa, aglomeracija Plitvička jezera te projekti vodoopskrbe na području Plitvičkih jezera i Grada Slunja.

Ukupna vrijednost  svih tih projekata je 1.652.000.000 kuna, naglasio je ministar Tomislav Ćorić.

– Što se tiče samog projekta zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe taj projekt je vrijedan više od 900 milijuna kuna i obuhvaća Karlovačku županiju, Sisačko – moslavačku i manjim dijelom Zagrebačku. Taj projekt mora biti apliciran do kraja 2019. godine kako bi se mogla povući sredstva iz operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”. Govorimo o preko 100 kilometara ukupnih nasipa, o retencijama, o cjelokupnoj infrastrukturi koja će biti izgrađena uz rijeku Kupu kako bi se i stoljetne vode eliminirale kao uzročnih štete na imovini ljudi, rekao je Ćorić.

Kod svih velikih poplava do sad je ugroženo oko 20.000 ljudi. Ovim projektom ta brojka će biti značajno manja tek nekoliko desetaka kućanstava, naglasio je Ćorić, neće moći biti obranjeno.

Preda Gradom Karlovcem je puno posla, rekao je gradonačelnik Mandić. Da bi projekt krenuo u idućih godinu dana moraju riješiti sve imovinsko pravne odnose pa će to sljedeće godine raditi po Ogulinskom modelu, u suradnji sa županijom i državom.

Pročitajte i ovo

DOZNAJEMO

358 stabala hrasta lužnjaka koji će biti srušeni u Pojatnom vrijedni su pola milijuna kuna i ostat će u Hrvatskoj