Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  2C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  0C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Županija TURIZAM Podijeli

Prošla godina najturističkija u Karlovačkoj županiji, ali gosti kratko ostaju

Noćenja porasla za 19,94, a dolasci za 21,63 posto u odnosu na 2016.

Prošla godina bila je jedna od turistički najuspješnijih u Karlovačkoj  županiji.

Ako je suditi prema podacima e-visitora, u rujnu, nakon najintenzivnijih turitičkih mjeseci u godini, obilježeno je pola milijuna noćenja. Time je Karlovačka županija ostala kontinetalna županija s najboljim rezultatima po dolascima i noćenjima turista u Hrvatskoj.

E-visitor je i na zadnji dan 2017., 31. prosinca pokaza povećanje – 576.094 noćenja i 333.999 dolazaka, a najveću dobnu skupini činli su mladi između 19-30 godina.

– Ove brojke pokazuju u odnosu na 2016.g. porast od 19,94 % u dolascima i 21,63 % u noćenjima, kažu u TZ-u Karlovačke županije.

Kampovi i domaćinstva sa sobama imaju više posla od hotela

Najviše noćenja realizirano je domaćinstvima i kampovima, a hoteli su ostali na trećem mjestu po broju gostiju.

– Razlog tome je činjenica da su naši ukupni hotelski kapaciteti znatno manji od broja ležaja u objektima u domaćinstvu i kampovima, pojašnjavaju iz TZKŽ.

Najviše posjetitelja naše županije stiglo je iz zemalja Europske unije. Kod noćenja dominiraju gosti iz Njemačke, zatim Hrvatske, Nizozemske, Italije pa Francuske. Po broju dolazaka situacija je ponešto drugačija. Nijemci su i ovdje na prvom mjestu, a zatim dolaze gosti iz Republike Koreje, zatim Hrvatske pa Italije i Poljske.

Rakovica i dalje prva po noćenjima, daleko iza Slunj i Karlovac

Od ukupnog broja noćenja u županiji 300.001 noćenje realizirano je na području općine Rakovica, zatim slijede Slunj sa 110.698 noćenja te Karlovac sa 51.930 noćenja.

Na žalost Karlovačka županija i dalje je samo tranzitna jer ovdje se gosti u prosjeku zadržavaju ni dva puna dana.

– Prosječna duljina boravka gostiju u našoj županiji je 1,7 dana , što nam i dalje daje obilježje pretežito tranzitne županije, ali i prostor za nove projekte i izazove kako za privatni tako i za javni sektor, koji će dugoročno utjecati na produljnje boravka gostiju u destinaciji, optimističi su u turističkoj zajednici.

Pročitajte i ovo

DOBRE BROJKE

Pada broj zaraženih učenika u Karlovačkoj županiji