Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Život STATISTIKA Podijeli

Prošli tjedan cijepljeno više od 3600 građana. U Općoj bolnici puni se prvi kat donje zgrade. Interes za PCR testiranjem i dalje velik

Prvom dozom sada je cijepljeno 58,9 % odraslih građana, a cijepljenje je završeno za njih 53 %

S najavom obaveznih COVID potvrda u javnim ustanovama porastao je i interes za cijepljenjem u Karlovačkoj županiji.

-U prošlom tjednu cijepljeno je 3633 građana od čega prvom dozom 2293. To je znatno povećanje, gotovo 10 puta u odnosu na prosjek cijepljenih kada nije bilo komuniciranja o COVID potvrdama, rekla je danas na Stožeru županica Martina Furdek Hajdin.

Da je vidljiv veliki napredak procijepljenost u županiji, kaže i ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Valentina Tomičić Žabčić.

-Ako gledamo postotak po pitanju odraslog stanovništva 58,9 posto je cijepljeno prvom dozom, a cijepljenje je završeno za 53 posto.

Za PCR testiranje čeka se 3 do 5 dana

Zavod za javno zdravstvo, naglasila j, na DRIVE IN-u provodit će i dalje samo PCR testiranja uz naručivanje putem aplikacije.

-Naglašavam da se trenutno čeka od tri do pet dana za PCR testiranje. Potražnja je velika, a naši kapaciteti su takvi kakvi jesu. Na dnevnoj bazi obradi se 250 uzoraka naručenih preko aplikacije te još dodatnih, hitnih 50 iako naša Služba za mikrobiologiju i parazitologiju obrađuje i više od 350 uzoraka. To je maksimum i radi se u dvije smjene.

Antigenska testiranja preuzeli su domovi zdravlja te u Karlovcu i Zavod za hitnu medicinu. Sva testiranja provodit će se od 12 do 20 sati i za građane koji nisu zaposleni u javnim upravama koštat će 50 kuna.

Na respiratoru 11 godina mlađi nego u 3. valu

Na COVID odjelu karlovačke i ogulinske bolnice kapaciteti se i dalje pune. Danas je 82 hospitaliziranih od čega je više od 60 u karlovačkoj bolnici. Deset je osoba na respiratoru, umrlo je petero oboljelih, nabrajao je ravnatelj Nikša Antica.

Dob teško oboljelih je 11 godina niža u odnosu na prijašnji val epidemije. A zbog pogoršanja situacije bolnica je od danas na žutoj razini.

-Znači sad je 59 godina prosječno star pacijent na respiratoru. Od ukupnog  broja hospitaliziranih preko 85 je na COVID-u necijepljeno, a u respiracijskom centru preko 95 posto nije primilo niti jednu dozu. Tijekom današnjeg dana stekli su se uvjeti da po protokolu za velike nesreće bolnica radi na žutoj razini odnosno počeli smo puniti prvi kat zgrade Švarča I sa pacijentima. Ako se ovako nastavi svakako će se ti kapaciteti dalje popunjavati. Imamo dovoljno resursa i respiratora, ali osoblje je prenapregnuto.

Bolnica je dodatno smanjila redovni operativni program, obrađuju se tek onkološki i hitni pacijenti.

Pročitajte i ovo

NA ČEKANJU

Klasan na “ledu” dok se ne istraže moguće nepravilnosti vezane uz Regionalnu razvojnu agenciju. Potporu ima