Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Karlovac TOPLO, TOPLANA Podijeli

Radovima na karlovačkom vrelovodu obnovljeno 6 kilometara mreže. “Usporili su nas globalni problemi, ali ovi radovi su na korist građana”

Uz vrelovod, obnavljaju se i sve toplinske podstanice

U gradu Karlovcu trenutno se provode radovi na obnovi vrelovodne mreže. Osim obnovljenog vrelovoda, bit će povećana  energetska učinkovitost i isporuka toplinske energije korisnicima karlovačke Toplane. U ovom trenutku, na kraju ovogodišnjih radova, obnovljeno je 5, 7 kilometara. 

Naglasio je tako u razgovoru za Radio Mrežnicu direktor Gradske toplane Karlovac, Hrvoje Klobučar. 

Dodao je kako je prvenstveno ove godine bio cilj obnoviti 15 kilometara, što znači da ostaje nekih 10 kilometara za sljedeću godinu.

– Najveći dio obnovljenog vrelovoda je na Rakovcu. Ali i dijelovi Grabrika, Luščića i Novog Centra su također revitalizirani.

Već poznato, ali podsjeća direktor, zbog globalnih problema u opskrbnim lancima došlo je do zastoja s isporukom cijevi, pa je stoga odrađeno manje nego što se u početku predviđalo.

– Plan je bio odraditi pola ove godine, pola iduće. Ovako je to nekakvih 36% od ukupno predviđenih radova koji su bili za 2022. godinu.

Sama vrelovodna mreža ima ukupno 22 kilometara, a ovim projektom obnovit će se 15,7 kilometara. Preostala četvrtina vrelovoda, pojašnjava Klobučar, je relativno mlada, ponegdje mlađa i od 20 godina, pa stoga nije bilo potrebe za obnovom.

Osim vrelovoda, obnavljaju se i toplinske podstanice

Uz radove na obnovi vrelovoda, trenutno su u procesu i radovi u toplinskim podstanicama na zamjeni opreme.

– Modernizirat će se sve toplinske podstanice. Bitna stvar koju ćemo dobiti je da će sve podstanice biti vidljive iz toplane, iz centra, 24 sata svaki dan u tjednu. Mi već sada vidimo otprilike 75% podstanica i njihovo stanje u svakom trenutku. Vidimo i radne parametre, a u sustavu imamo već i upozorenja ako ti parametri nisu tamo gdje bi trebali.

Dodatna je to kvaliteta cijelog načina vođenja distribucije toplinske energije, a dodaje Klobučar, na taj način su željeli korisnicima pružiti još bolju uslugu, ali i optimizirati količinu energija koja je za to potrebna.

Jedna od novosti je također da će se u svaku zgradu ugraditi senzori temperature i vlage u stanu kako bi mogli dobiti još bolju informaciju o grijanju u zgradi.

Radovi na podstanicama trajat će do kraja ove godine, a do sada je realizirano otprilike 3/4 podstanica, a sve preostalo odraditi će se tijekom 12. mjeseca., uvjeren je direktor i zaključuje, mijenja sve baš sve, kompletno nova oprema.

Podsjećano, ovaj projekt financiran je EU sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a njegova vrijednost iznosi 134 milijuna, dok su 103 milijuna bespovratnih europskih sredstava.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

‘Plavo-bijeli’ u nedjelju putuju na pripreme u Medulin, nastupit će na tamošnjem međunarodnom turniru