Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Županija POMOĆ STARIJIMA Podijeli

Raspisan natječaj za pomoć u kući – u tri godine na raspolaganju više od milijun kuna

Svojim programom Karlovačka županija besplatnu uslugu omogućuje i onima s mirovinama većim od 2.000 kuna

Karlovačka je županija raspisala natječaj za dodjelu novčanih sredstava programima usluge pomoći u kući koju pružaju licencirani pružatelji tih usluga.

Po prvi puta radi se o trogodišnjem, a ne jednogodišnjem programu za koji je ukupno osigurano milijun i 50 tisuća kuna odnosno 350 tisuća kuna godišnje.

– Licencirani pružatelji usluga u Karlovačkoj županiji su svi crveni križevi: Slunj, Ogulin, Duga Resa, Vojnić, Ozalj i Karlovac. Licencirani pružatelj usluga je i Dom za starije i nemoćne osobe “Sv. Antun” koji uslugu pruža već duže vrijeme. Također licencirani je i u Vojniću Centar za pomoć u kući Široka Rijeka te jedna na području Krnjaka, kaže županijski pročelnik Predrag Korać.

Dok država predviđa da se pomoć u kući besplatno pruža osobama koje primaju mirovinu nižu od 1500 kuna. Pola plaćaju oni koji imaju mirovinu do dvije tisuće kuna, odnosno cijelu uslugu plaćaju oni s mirovinama višim od dvije tisuće kuna. No, Karlovačka županija je išla iznad tog standarda.

– Često je teško te imovinske razrede procijeniti jer su uvijek malo nepravedni, ali mi smo procijenili da je ranjiva skupina i između dvije i dvije i pol tisuće kune mirovina. Zato smo mi u svom natječaju stavili da je to je jedna skupina kojoj će se, u okviru ovih 350 tisuća kuna, platiti cijena usluge u potpunosti.

Cilj je individualni pristup

A kod pružanja usluge naglasak je na kvaliteti, ističe Korać.

– Cilj nam je individualni pristup, imati što bogatiju socijalnu uslugu, a na pojedincu je da odluči želi li uz tu uslugu što više produljiti boravak u svom domaćinstvu. Ili se ipak odlučuje na odlazak u neki od domova koji skrbe za starije i nemoćne osobe.

Osim toga, ovim natječajem se planira unaprijediti i skrb o palijativnim bolesnicima.

– Palijativa je i prije bila u programima, ali nije toliko na terenu zaživjela zato što na razini primarne zdravstvene zaštite nismo imali ni kvalitetne podatke  o palijativnim bolesnicima. Sada to imamo, imamo alate i bazu, tako da ćemo značajno unaprijediti pružanje usluge kod te populacije.

Natječaj je objavlje na službenim stranicama Karlovačke županije i otvoren je do 1. veljače.

Pročitajte i ovo

PROČITAJTE RASPORED

Idući tjedan reciklažno dvorište opet na terenu: Prvo na raspolaganju u Mahičnu i Pokupskoj dolini