Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Crna kronika S MOBITELOM NE VOZI Podijeli

Raste broj vozača koji telefoniraju dok voze iako je kazna 1.000 kuna

Samo jučer u sat vremena na tri lokacije u Karlovcu uočeno 37 vozača s mobitelima

Korištenje mobitela u vožnji jedan je od četiri glavne ubojice u prometu. Nalazi se uz bok brzini, alkoholu i nekorištenju sigurnosnog pojasa.

U odnosu na lani, broj ovih prekršaja je u značajnom porastu.

– Bez obzira na zakonske odredbe i novčanu kaznu od 1000 kuna koja je predviđena za ovaj prekršaj, postoji veliki broj osoba koje i dalje krše ovaj zakonski propis i ne odriču se razgovora, čitanja i pisanja poruka putem mobitela u vožnji te na takav način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. Tako su na području Policijske uprave karlovačke u prvih devet mjeseci 2019. godine utvrđena 1493 prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje, a u istom periodu 2018. godine 699 prekršaja, upozoravaju u PU karlovačkoj.

Samo jučer, na Dan bez mobitela u prometu, policijski službenici su na području grada Karlovca na tri lokacije u samo sat vremena neposrednim opažanjem uočili 37 vozača koji su tijekom vožnje koristili mobilne uređaje.

Telefoniranje u automobilima je dozvoljeno samo uz pomoć handsfree uređaja tj. slušalica

-Važno je napomenuti da mnogi ne mogu istovremeno biti jednako koncentrirani na dvije radnje, odnosno u ovom slučaju na vožnju i korištenje mobitela te pravovremeno reagirati u slučaju potrebe što za posljedicu može imati prometnu nesreću i stradavanje. Iz tih razloga, a kako bi spriječili kršenje prometnih propisa koji mogu uzrokovati teška stradavanja u prometu, vozačima savjetujemo da budu odgovorni i sigurni sudionici u prometu bez korištenja mobitela tijekom vožnje, pojašnjavaju u policiji.

Nastavit će provoditi preventivno – edukativne mjere, ali i one represivne. Jedna od takvih aktivnosti je i suradnja sa Srednjom školom Duga Resa čiji grafičari izrađuju plakate kojima se želi djelovati na svijest vozača za određene vrste prekršaja. Tako su ih izradili i za mobitele.

Pročitajte i ovo

ŠTOP SVJETLA JOŠ SU RADILA

KAKAV TRENUTAK, VIDEO: Vozač škode još je parkirao pa pred njega doletio krov vijećnice. Stotinka sekunde spasila mu život