Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  2C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Županija NIJE POPULARNO, ALI SE MORA Podijeli

Raste cijena odvoza smeća u Dugoj Resi od 1. ožujka. Za kantu od 120 litara 80 % posto viša cijena

Cijena odvoza smeća za građane i tvrtke bit će ista što je rijetkost u Hrvatskoj, a time u D.Resi žele podržati razvitak lokalnog gospodarstva

Od prvog ožujka Dugorešani će plaćati veću cijenu odvoza smeća, i to prosječno za kantu od 120 litara oko 80 posto.

Rast cijena rezultat je uvođenja novog sustava, pa će cijena odsad imati fiksni i promjenjivi dio, a bit će i uvedene ugovorne kazne, objašnjava direktorica Čistoće Josipa Škrtić Pucarević.

Na nepopularnu mjeru u Čistoći su primorani jer moraju poštovati Zakon o gospodarenju otpadom koji donosi i novi način obračuna odvoza smeća. U lošoj vijesti dobra je i ta da će cijena odvoza smeća za građane i tvrtke biti jednaka, što je rijedak slučaj u Hrvatskoj. Na to su se u Čistoći odlučili kao doprinos razvoju lokalnog gospodarstva.

Fiksni dio cijene ubuduće će pokrivati sve troškove, objasnila je Škrtić Pucarević. Čistoća je naime, dužna uvesti i reciklažno dvorište, potom mobilna reciklažna dvorišta, te elektronsku evidenciju odvoza otpada zbog čega i traje čipiranje kanti. Preko čipa na kanti te softvera na kamionu evidentirat će se pražnjenje kanti. – Sve to traži puno posla, osiguranje i kadrovsko i tehničko, uvođenje novih programa, a naravno sve ima svoju cijenu i košta, zato i rastu cijene odvoza otpada.

Varijabilni dio cijene odnosio bi se pak na trošak odvoza otpada kojeg će Čistoća omogućiti dvaput, a koliko će domaćinstvo imati pražnjenja, ovisi o njima samima.

Ono što je novina jest i uvođenje kanti od 80 litara čime će dosadašnje opravdane kritike za samačka i staračka domaćinstva konačno biti stavljene pod “riješeno”. Govoreći o porastu cijene, direktorica Škrtić Pucarević kaže da će u prosjeku ona biti za 80 posto veća za kantu od 120 litara, a za onu od 80 litara 16 posto.

Novost je i uvođenje ugovorne kazne za one koji ne razdvajaju otpad, ne održavaju spremnike i ponašaju se suprotno zakonskoj regulativi. Uvjet za ugovornu kaznu bit će i slučajevi gdje se smeće pali i to na svakojake načine, pa često i u formi “grijanja”. Škrtić Pucarević kaže da su inspekcije izlazile na teren, pa  će im ubuduće ugovorne kazne dobro doći i za te anti-ekološke slučajeve.

 

Pročitajte i ovo

DAN DARIVATELJA KRVI

Darivateljima krvi u Karlovačkoj županiji pandemija ne smeta – krv daju kad god mogu