Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Karlovac HNS O MARULIĆU Podijeli

Reakcija grada Karlovca je primjer prodavanja magle

U HNS-u razumiju zabrinutost građana ovog kvarta

Marko Marulić smatra se ocem hrvatske književnosti, a naselje u Karlovcu koje nosi njegovo ime, moglo bi vrlo lako imati i zbirku objavljenih “književnih radova” o crnogorici na tom potezu. 

Najnovije priopćenje vezano uz uređenje ovog kvarta stiže iz HNS-a Karlovac.

Potaknuti istupom stanara naselja u Ulici Marka Marulića vezano za planirani projekt uređenja predmetne ulice, u potpunosti shvaćamo njihovu zabrinutost da će se kroz realizaciju projekta uništiti zelenilo i da će ostati bez mira u svome kvartu.

Reakcija Grada Karlovca na istup građana u kojoj navode da je projekt je detaljno prezentiran i predstavnicima Vijeća GČ Novi Centar, te da su nakon prezentacije i razgovora predstavnici Gradske četvrti podržali projekt u njegovoj cjelini još jedan je primjer „prodavanja magle“ aktualne gradske vlasti građanima grada Karlovca.

Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora gradskoj vlasti HDZ-a služe samo kao alibi zakonskih pokrića javnog savjetovanja nakon što već plate i izrade projekt, a u ne malo slučajeva kad već za projekt ishode potrebne dozvole. Tada na formalnom predstavljanju projekta niti ne mogu uvažiti svrsishodne primjedbe građana koji žive na području provedbe projekta.

Upravo zbog toga HNS na lokalne izbore izlazi sa programom koji u sebi sadrži građansko sudjelovanje kao temelj razvoja grada Karlovca na principu „odozdo prema gore“ pristupa lokalnom planiranju koji uključuje participaciju različitih grupa sudionika. U planiranje lokalne zajednice uključivati ćemo javnost u vrlo ranoj fazi, te osigurati da participacija bude kontinuirana tijekom cijelog procesa planiranja i donošenja odluka. Osigurat ćemo da gradske vlasti pružaju širenje prijedloga i alternativa, prilike za pisane komentare, javne sastanke, otvorene rasprave, programe komunikacije, informacije te odgovaranje na komentare javnosti. Pristup „odozdo prema gore“ nudi širok raspon tehnika uključivanja različitih grupa sudionika, odnosno pokazuje veći stupanj inkluzije građana, što dovodi do razvoja suradničkog odnosa s građanima.

Takav suradnički oblik uključivanja građana rezultirati će boljim ishodima od jednosmjerne komunikacije kakvu danas provodi HDZ-ova vlast. Razvojem suradničkog pristupa doprinijeti ćemo većem stupnju razumijevanja informacija, proizvođenja novih ideja za rješavanje problema od strane građana te u konačnosti doprinijeti konsenzusu svih dionika procesa što se tiče smjera akcija i dugoročnog prihvaćanja projektnih prijedloga.

Vjerujemo da će građani prepoznati vrijednosti programa s kojim HNS izlazi na lokalne izbore, a koji ćemo predstaviti u narednom periodu i dati nam povjerenje da ih zastupamo iduće četiri godine na lokalnoj razini.

Pročitajte i ovo

SMJER ZAGREB

U sudaru tri vozila na autocesti kod Jaske dvije osobe lakše ozlijeđene