Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Karlovac ZA STRUJU I TOPLINU Podijeli

Realizirana investicija teška 20 milijuna eura: Energana na biomasu na Ilovcu u probnom radu

Proizvodit će električnu i toplinsku energiju. Struja ide u HEP-ovu mrežu, toplina većinom za proizvodnju peleta

Kogeneracijsko postrojenje ”BE-TO Karlovac” na Ilovcu u Karlovcu pokrenulo je probnu proizvodnju električne i toplinske energije.

Potvrdio je to na Gradskom vijeću gradonačelnik Damir Mandić.

– Energana na Ilovcu je započela s probnom proizvodnjom. Mogli ste vidjeti kako to sve skupa izgleda. Imamo i poziv od vlasnika da gradske službe dođu na lice mjesta da vide što se i o čemu se radi. Očekivanje je da bi se u lipnju ili srpnju već moglo razgovarati o uporabnoj dozvoli.

Investitori iz Walesa nisu bili ozbiljni, novi jesu

Podsjetio je da je riječ o investiciji koju su pred gradskim vijećnicima prije sedam, ili osam godina prezentirali investitori iz Walesa.

– Gradskim vijećnicima su predstavljali projekt i na kraju je ispalo da nisu bili toliko ozbiljni. Ali, evo, sadašnji investitor je otkupio cijeli projekt i realizirao investiciju od preko 20 milijuna eura na Ilovcu, zaključio je Mandić.

Energana na drvnu biomasu proizvodit će 5 MW električne energije i 10 MW toplinske energije. Struju će prodavati u HEP-ovu mrežu. Manji dio proizvedene topline koristit će za grijanje prostorija, a preostali za proizvodnju peleta. Sav ostatak toplinske energije, odnosno neiskorišteni dio toplinske energije, kondenzira u zrakom hlađenom kondenzatoru.

Pročitajte i ovo

DOĐITE NA TURANJ

Ljeto na Turnju počinje danas: Sportsko – zabavna manifestacija u organizaciji udruge Naš Turanj