Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  27C° Karlovac

 • weather-image

  27C° Duga Resa

 • weather-image

  25C° Ogulin

 • weather-image

  26C° Ozalj

 • weather-image

  26C° Slunj

Županija REGEA SLAVI Podijeli

REGEA u 10 godina dokazala da se može raditi na razini najboljih

U Karlovačkoj županiji u 500 projekata energetske obnove uloženo 60 milijuna kuna

Nije lako raditi prtinu, ali pionirskim projektima Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i Karlovačka županija u 10 godina su dokazali da se lokalno mogu raditi veliki energetski projekti.

Rečeno je to na današnjoj svečanoj konferenciji za novinare na kojoj je REGEA proslavila prvo desetljeće rada.

U tom periodu u energetski razvoj Karlovačke županije uloženo je više od 60 milijuna kuna za čak 500 projekta, naglasio je župan Damir Jelić.

– Svaki tjedan jedan projekt znači da je dobro kliknulo između stručnosti i politike. Župani se mijenjaju, a REGEA i dalje radi.

– U 2008- prvi natječaj za fizičke osobe u RH krenuo je iz Karlovca i Karlovačke županije. Pionirska je i priča s poticanjem biomase, ulaganje poduzetnika na javno privatno partnerstvo s biomasom te uvođenje sustava praćenja potrošnje koju Karlovačka županija sustavno radi već godinama, dodao je pak ravnatelj REGEA-e Julije Domac. Teško mu je povjerovati da je proteklo 10 godina, od dana kada  su krenuli odnule do sada kada imaju 32 zaposlenih u tri ureda. Proračun su povećali 32 puta, a Agencija se vrlo malo oslanja na financiranje iz proračuna osnivača (tek 30 posto).

Najveći izazov je bio probiti barijeru i dokazati da se lokalno mogu raditi energetski projekti na razini najboljih.

Milijuni uloženi u energetsku priču u Karlovačkoj županiji se vrlo brzo vraćaju kroz uštede.

– Samo promjenom ponašanja u godinu dana bilježili smo uštede od 700 tisuća kuna u jednoj godini, osnovne škole Ozalj i Slunj kojima su privatni investitori zamijenili grijanje s lož ulja na biomasu, postigle su više temperature, ali i uštede od 60 do 70 posto bez da su uložile kunu, naglasio je pomoćnik ravnatelja Karlo Rajić.

Župan je tome dodao i primjer obnove krova, fasade i stolarije na zgradi županij u Vranyczanyjevoj 2 i 4 gdje sada štede 30 posto energije, a i više će, čak dvije trećine nakon što promijene energent kojim se griju.

Pročitajte i ovo

POSJET PREMIJERA

Andrej Plenković danas u Slunju