Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Županija POČELA REALIZACIJA Podijeli

Regionalni centar kompetentnosti u Karlovcu bit će završen 2023., projekt službeno započeo sa strojarstvom

Projekt je ukupno vrijedan 45 milijuna kuna. Bit će jedini u Hrvatskoj s dva područja – strojarstvom i elektrotehnikom te turizmom i ugostiteljstvom

Do travnja 2023. stara i oronula vojarna Oružana na Starom placu u karlovačkoj Zvijezdi postat će moderan i vrhunski opremljen Regionalni centar kompetentnosti.

Realizacija projekta ukupno vrijednog 45 milijuna kuna i službeno je započela za podsektor strojarstva koji je sam vrijedan više od 19 milijuna kuna. Većina novca pristigla je iz Europske unije.
Centar je, podsjetimo namijenjen strojarstvu i elektrotehnici, ali i turizmu i ugostiteljstvu i jedini je centar kompetentnosti u Hrvatskoj s dva područja.

-Zvijezda je oduvijek bila nukleus razvoja Karlovca. Ona će ovim projektom Regionalnog centra kompetentnosti to i ostati jer se u nju seli znanje, mladost, obrazovanje, istraživanje, razvoj, atriji znanja, studenata, strukovnog obrazovanja, povezivanja s tržištem radom. Zvijezda postaje atrij i centar razvoja i napredovanja Karlovca, naglasila je državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić.

Još tri godine zahtjevnog posla

Ovo je projekt važan je, ne samo za Karlovac već za cijeli obrazovni sustav, rekao je pomoćnik ministrice znanosti i obrzovanja Momir Karin.

-Trebaju nam učenici koji će izlazeći iz sustava obrazovanja biti pripremljeni i spremni raditi na svom radnom mjestu. Upravo je to uloga centra kompetentnosti, kaže Karin.

-Ispred nas je još tri godine vrlo ozbiljnog i zahtjevnog posla, dodao je Ivan Janković ravnatelj Tehničke škole Karlovac koja je nositelj projekta.

Bez europskog novca mnogi projekti koji su realizirani ili će tek biti, teško bi zaživjeli, rekla je pak  dožupanice Martine Furdek Hajdin. Samo u karlovačkoj Zvijezdi 13 je projekata započeto ili će uslijediti. Izmijenit će to u potpunosti sadašnji izgled i urbani sadržaj u povijesnoj gradskoj jezgri.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

SUBOTA

37 pozitivnih u županiji, pada broj hospitaliziranih i dalje