Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Županija GODINA J. KRIŽANIĆA Podijeli

Ribnik 2018. posvetio Jurju Križaniću. Tiskan i kalendar u povodu 400. godišnjice njegova rođenja

Načelnik Car: S ovim kalendarom Križanić se vratio doma

– Križanić je Ribničanin, vrijeme je da to netko kaže i da mu se oda zasluženo priznanje za sve što je učinio za svoj zavičaj, rekao je načelnik Općine Ribnik Željko Car u Karlovcu na predstavljanju kalendara ove općine za 2018.

Na kalendaru su radila dva akademika, predgovor je napisao akademik Ivan Golub te akademkinja Marija Ujević Galetović čija će skulptura Jurja Križanića osim na kalendaru, u 2018. biti postavljena u Ribniku. Dar je Grada Zagreba vrijedan oko pola milijuna kuna

A upravo 2018. bit će u Ribniku Godina Jurja Križanića – hrvatskog svećenika, teologa, pisca, jezikoslovca, glazbenika, političara te zagovornik crkvenog i slavenskog jedinstva.

– Njegove ideje bile su univerzalne, ispred vremena. Čak ga je i ruski predsjednik Putin za svog posjeta Hrvatskoj spomenuo kao čovjeka koji je spajao dva naroda.

Uz ribničke motive i misli Jurja Križanića

Kao u prijašnjim i u ovom kalendaru mjesece krase fotografije Igora Čepurkovskog s ribničkim motivima. Stari grad, stara hiža, crkva Sv. Ilije u kojoj je Križanić kršten, ribnički motocross, turističko Srce prirode, fotografij su koje prati dvanaest Križanićevih mudrosti.

– S ovim kalendarom Križanić se vratio doma, kaže Car.

Tiskan je u 300 primjeraka koje će dobiti svako ribničko domaćinstvo, ali i ona u dijaspori kao i svaka od država koje je Križanić posjetio.

– Potencijal koji Križanić daje želimo iskoristiti do kraja. Želimo ga institucionalizirati. Njegovo ime je veliki gospodarski, ali i turistički potencijal. Već imamo Križanićevu stazu, a snimit ćemo i dokumentarac, održati niz koncerata, akademija. Želimo ga brendirati i vezati uz Ribnik, naglasio je Car. – Turisti iz Beča ili Rusije moraju znati da je Juraj Križanić Ribničanin, dodao je Ivan Srakovčić čije Srce prirode u Ribniku godišnje posjeti više od dvije tisuće stranih turista.

Pročitajte i ovo

KRAJEM SRPNJA

Nakon bolnice, u Dugoj Resi ove godine energetski obnovljene sve županijske ustanove