Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Život PALAC GORE Podijeli

Rođeni prije termina, 18 palčića iz dugoreške škole I.G.Kovačić obilježilo svoj dan: Sretni i veliki dokaz su da život i ljubav uvijek pobjeđuju

Brojni palčići koji se rode s par stotina grama već su od prvog dana označeni kao borci i heroji, a samo njihovi roditelji znaju što su prolazili zajedno

Dugoreška osnovna škola Ivan Goran Kovačić danas je po prvi put obilježila Dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, odnosno Dan palčića.

Učenici ove škole, točnije njih 18 koliko ih je rođeno kao palčići, dobili su prigodna priznanja i ljubičaste čokolade, a u obilježavanju je sudjelovala cijela škola, objašnjava ravnateljica Marina Brozović.  Druženje učenika čija škola danas svijetli ljubičasto i puna je ljubičastih balona, obilježeno je i čitanjem priče Palčići ne žive samo u bajkama. – Sve ovo napravili smo kako bismo i kod djece osvijestili pojam onih koji su prerano rođeni, kaže ravnateljica Brozović, i sama majka trojice palčića.

-Ovo je ispunjenje  moje životne želje, po prvi put smo svijetlili ljubičasto, zajedno sa školom Vladimir Nazor, a sve u čast naših učenika, sve djece, svih palčića. Ovime bih htjela pokazati da smo digli palac gore, ali i da želimo osvijestiti javnost o problemima s kojima se susreću ranije rođena djeca i njihovi roditelji. Palčići nisu samo djeca ranije rođena,  ili manja, oni su djeca koja znaju što je respirator jer imaju par stotina grama, pričamo o gramima, ne o kilogramima, kaže ravnateljica Brozović. Palčići imaju puno dijagnoza kad se rode, zamislite što prolaze roditelji, majke dolaze doma bez djece i ovime želimo i osvijestiti javnost o problemima te djece. Zahvaljujući Udruzi Palčić gore i Željki Vučko koji pomažu, svaka bolnica ima aparate za prihvat ranije rođene djece.

To su super heroji, mene su bušili i živ sam, danas sam predsjednik razreda

Jedan od 18 palčića koji pohađaju ovu školu je i Vito. Objašnjava da su palčići super heroji, njega su “bušili” negdje oko prsa i preživio je, danas je predsjednik razreda, ali oko države, savjetuje nam, treba pitati Zorana Milanovića, ne njega.

Sven je isto tako palčić i kazao nam je da su to ranije rođena djeca koja su preživjela puno toga. Mama mu, kaže, nije previše pričala o tome, ali mu je rekla da je palčić. Marin isto zna da su palčići djeca koja su se ranije rodila i da su super junaci. – Kad se rode, imaju kilu ili dvije, a kad se ranije rode žive u inkubatoru.

Jedan od većih palčića, a danas zapravo, reklo bi se, pravi dečko je i Adrian, učenik 8.a razreda. Mama mu je rekla da se ranije rodio, a danas najbolje prijatelje ima baš u razredu.

Njegov razredni kolega Din isto se rodio ranije, iako kaže, ne sjeća se koliko ranije. Mama mu je objasnila da mu se pupčana vrpca omotala oko vrata i to je razlog što je ranije rođen. Jelena je također rođena ranije, a kako kaže, palčići često imaju probleme s krvarenjima u mozgu. Njena prijateljica iz razreda Petra također se ranije rodila i bila je u inkubatoru.

Danas profesori, nekad nedonoščad

Ema i Marko su blizanci i također su rođeni ranije. Roditelji su im sve objasnili i da su se ranije rodili. Svih 18 palčića iz ove škole, od prvih do osmih razreda danas su nam pozirali su velikim osmijehom na licu, a kad su otkrili da i među njihovim učiteljima i profesorima ima palčića, osmijeh je bio još i veći.

Profesorica kemije i biologije Vedrana Čop Novaković također se ranije rodila. Ona i sestra blizanka rodile su se, otkriva, normalne težine, ali ranije, no padale su s težinom jer nisu imale razvijen instinkt sisanja što je iznimno bitno. Dvije godine su slabo napredovale, otkriva nam, no danas su i jedna i druga sjajne i uspješne u svom poslu, Vedrana je profesorica, a sestra liječnica.

U ovoj školi je i učiteljica Andrea Bišćan, i sama majka palčice koja sada ima šest godina, a u razredu ima i palčiće blizance. Sve to dodatno ju je senzibiliziralo za prerano rođene bebe, a ona se svojoj palčici posvetila u potpunosti i sve su izazove svladale. I upravo je u tome “kvaka”, jer nedonoščad koja se već na početku života sudara  s problemima, može ih savladati samo uz čvrstu želju i ljubav roditelja. Snaga, ljubav i žrtva uvijek su bile formula uspjeha.

Pročitajte i ovo

AGLOMERACIJA U ZVIJEZDI

Sutra počinju prvi radovi i polaganje mimovoda u Haulikovoj i Samostanskoj te na Ruskom putu