Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Život LOKOT Podijeli

Roditelji bi da se otključa bočna ograda uz vrtić na Staroj cesti, ravnateljica odgovara: Ne može zbog sigurnosti

Čak 35 godina ovdje je bio pješački prolaz do vrtića, a onda je zaključan

Koliko jedna ograda i k tome zaključana nakon što je godinama bila otključana, može uzrokovati stresa i problema, najbolje govori priča iz Duge Rese.

Do tamošnjeg vrtića na Staroj cesti roditelji su, a i ostali građani, godinama imali slobodan prolaz kroz vrtićku otključanu ogradu.

Bila je to odlična prečica za sve, ali najviše za roditelje koji su iz obližnjih zgrada na Trgu hrvatskih mučenika i Ulici 137.brigade ovuda vodili pješice djecu do vrtića.

Umjesto pješice i prečicom, do vrtića im pješački put sad traje četiri puta više, a cestu moraju prelaziti barem triput. Revno su izračunali i da im zaključana ograda umjesto pješačenja donosi automobilski put dužine od čak 1,3 kilometra.  Zadnjih dana dok su vladali snježni uvjeti, i nogostupima su, kažu, teže išli jer su bili i neočišćeni i puni snijega pa ih je to ponukalo i na obraćanje našem radiju. A prije toga, obratili su se i ravnateljici vrtića da ponovno otključa vrata i to barem u jutarnjem terminu do 8 sati do kad se mališane  dovodi u ustanovu.

– Nitko ne traži da vrata budu otvorena i dostupna svima. Baš kao i glavni kolni ulaz, tražimo da nam sporedni ulaz pri dovođenju djece bude otključan i da kroz isti bude moguće dovoditi djecu, a nakon 8 sati mogu ga opet zaključati, kažu roditelji.

Ravnateljica Ana Božić poziva se pak na pravila koja jasno kažu da vrtićke ustanove moraju imati samo jedan ulaz, sve je radi sigurnosti pa tako otključavanje sporednih ulaza ne dolazi u obzir. U prijevodu, ništa od ispunjavanja roditeljske molbe. No, dodaje Božić, poziva roditelje na razgovor i spremna je na susret.

No, roditelji ne ostaju dužni. Smatraju da je ravnateljičina odluka nesmotrena: – Ako već brine o sigurnosti djece neka proba shvatiti kakav je osjećaj stanovati tik uz vrtić, ali ipak zbog njene nesmotrene odluke napraviti kilometarski krug noseći dijete u jednoj ruci, po najvećem nevremenu kišobran u drugoj ruci, nepotrebno 4 puta prelaziti cestu, po mraku, jesenjoj magli, zimi po ledu.

Kako objašnjavaju u Dječjem vrtiću, uz objekt na Staroj cesti i onaj u Kasaru pretrpio je promjene odnosno sporedni su ulazi zatvoreni.  -U prostor vrtića, kako vanjski tako i unutarnji, zabranjen je ulazak osoba koja su nezaposlene u istome, a roditelji imaju vrijeme dovođenja i odvođenja djece ili opravdano prisustvovanje na nekim od planiranih aktivnosti, poručuju još jedanput.

 

Pročitajte i ovo

UDRUGA STARKA

“Očekuje se porast ilegalnih domova za starije, ministre, primite se posla”