Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  27C° Karlovac

 • weather-image

  27C° Duga Resa

 • weather-image

  25C° Ogulin

 • weather-image

  26C° Ozalj

 • weather-image

  26C° Slunj

Život IZVANA GLADAC, IZNUTRA JADAC Podijeli

Ruglo u Netretiću: Zgrada branitelja stara 12 godina propada u vlazi: “Ovdje neće ni provalnik, ni migrant”

Od 17 stanova u zgradi danas se živi samo u 2, a stanari su okruženi groznim uvjetima

Ovo je još jedna uspješno obavljena zadaća mog ministarstva, rekla je u lipnju 2007. godine tadašnja ministrica branitelja i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor (HDZ) u Netretiću. Svečano je tada uz lokalnu vlast otvorena prva stambena zgrada u Netretiću vrijedna gotovo 8 milijuna kuna,  koja je hvalili su se, dovršena u planiranom roku i najavljena kao zamašnjak razvoja ovog kraja u kojeg bi trebali početi doseljavati ljudi.

Danas je ova zgrada ruglo koje propada iz sata u sat, s  balkona raste drveće, u hodnicima i prostorijama možete “puljkati” vodu, zidovi su nabubreni od vlage čiji se smrad osjeti već na parkiralištu, a na tim istim zidovima rastu čak i gljive! Od 17 stanova, živi se samo u dva, a ti stanari vode svakodnevnu bitku da bi svoje “kvadrate” donekle očuvali od propadanja.

Dramatična je to i sramotna situacija koja najbolje pokazuje kako se u Hrvatskoj baca novac poreznih obveznika, ali i kako oni koji bi trebali – ne reagiraju.

U ruinirane stanove može ući svatko, vrata su poluotvorena, baš kao i prozori

Obećavajuće je prije 12 godina zvučala priča o  zgradi  koju će naseliti stradalnici Domovinskog rata iz cijele županije. Govorilo se i kako je to prva zgrada za te svrhe u našim krajevima. Zemljište za zgradu donirala je općina čiji je tadašnji načelnik Ivica Gračan bio presretan jer je bila vrijedna kao njihov jednogodišnji proračun, dok je  samu  izgradnju te uređenje okoliša financiralo Ministarstvo branitelja, znači – hrvatska država. Izvođač radova bila je tvrtka s područja Slavonije.

-Od prvog dana u ovoj su zgradi problemi, a najveći je vlaga. Zgrada je u vlazi, da ne kažemo vodi, od temelja do krova, krov na jednom dijelu prokišnjava od početka, na drugom ga ni nema. Sjećamo se kad je došao na početku ovdje živjeti jedan čovjek, otvorio je slavinu, a voda je počela curiti mimo nje, bilo je i to krivo spojeno. Drugi je pak došao i vidio što je, pa rekao da ne želi ovdje biti bolestan, pričaju stanari.

Dramatična situacija u stanovima, voda i vlaga u svakoj pori zida

Situacija je katastrofalna.Unutrašnjost zgrade izgleda doista sablasno za sva osjetila, a stanje zidova je neopisivo. Slike koje smo snimili su iz tri stana, dva u prizemlju i jednog na prvom katu i dovoljno govore same za sebe. Prozori su stalno otvoreni kako bi se “luftalo”, a kako kažu naši sugovornici, ovdje sigurno “neće ni provalnici ni migranti”.

-Grozno je to stanje. Svaka kiša znači novi problem. Zvali smo i tvrtke koje upravljaju zgradom i Ministarstvo branitelja. Došli su neki ljudi, slikali i to je to. Nitko ništa ne poduzima, ništa se ne radi. Mi ulažemo naše novce  da bismo sanirali vlagu. Zidovi su nabubreni stalno, parket je bio uništen, zvali smo ministarstvo i ništa se nije dogodilo, pa smo na vlastitu ruku postavili pločice, da barem vodu možemo brisati. Voda curi i kaplje gotovo iz svake pore zida, pričaju stanari. Vrlo brzo nakon što su doselili, odrezane su i cijevi u sustavu grijanja zgrade jer je voda curila točno niz njih što nije nitko htio plaćati, pa se danas dva stana griju u vlastitom aranžmanu.

I sa strujom stanari imaju problem, a električari ih stalno upozoravaju da struja “iskače” i da bi moglo biti svega. Nedavno su došli neki radnici, pričaju nam, i sa zidova sastrugali gljive, no to je kao košnja trave ljeti nakon puno kiše – traje kratko. Odmah na početku stanari su imali i problem sa septičkom jamom, ali su zvali medije pa se situacija odmah sanirala. Septička je danas u redu, ali ništa drugo – nije.

Ogorčeni su i depresivni nečinjenjem Ministarstva branitelja, ali i vodstva općine Netretić za koje kažu da uopće ne mare za njih i njihov dugogodišnji problem. -Naši stanovi srećom još  ne izgledaju kao ovi napušteni samo zato jer svakog dana ulažemo, čistimo, sušimo, borimo se s nečim što je jače od nas, a nitko ne reagira. Možda sad hoće?

Pročitajte i ovo

SAVJETI

Evo kako podnijeti ljetne vrućine i kreirati pravu malu oazu