Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  -0C° Slunj

Županija NIKOLI TESLI U ČAST Podijeli

Rušenjem stare kuće na Rakovcu 6 započela izgradnja budućeg “Nikola Tesla Experience Centra”

Investicija od 13,7 milijuna kuna nije zatvorena zato će se Centar graditi u fazama kroz četiri godine

Rušenjem stare kuće na Rakovcu 6 započela je prva faza izgradnje budućeg “Nikola Tesla Experience Centra”. Projekt bi, očekuje se, kroz četiri godine trebao biti dovršen.

Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin voljela bi da bude i ranije, za dvije godine, na 165. rođendan Nikole Tesle, ali zna, kaže, da je to ambiciozno jer 13,7 milijuna kuna koliko je ovaj projekt vrijedan, nemaju osiguranih.

– Karlovačka županija sklopila je okvirni sporazum s tvrtkom AB gradnja u vrijednosti od 13,7 milijuna kuna na četverogodišnje razdoblje. Kako ćemo osiguravati sredstva tako ćemo sklapati i ugovore. Konkretno, ugovor za prvu fazu je u vrijednosti od milijun i pol kuna koje Karlovačke županija ima osigurane u svom proračunu i nadamo se realizaciji do kraja ove godine, rekla je Furdek Hajdin danas na svečanom otvaranju radova.

Prvu fazu projekta podržalo je i Ministarstvo regionalnog razvoja sa 430 tisuća kuna. Pomoćnica ministra Kristina Bilić uvjerena je da će Grad Karlovac i Županija nastaviti s uspješnim povlačenjem EU novca te ga osigurati i za centar Nikole Tesle

U prvoj fazi postojeći objekt bit će srušen, od njega će jako malo ostati, a površina od 655 četvornih metara, na kojoj će malo pomalo nicati centar Nikole Tesle, poravnata.

– Mi ćemo već u proračumu za 2020. godinu osigurati sredstva za drugi ugovor, pa koliko on bio. Vidjet ćemo koji će to biti financijski okvir, ali i predmet drugog ugovora. Mi se nadamo da će u biti doći do kontinuiteta gradnje, dodala je Furdek Hajdin.

Gimnazija Karlovac, koju je Nikola Tesla pohađao, izgradnjom ovog centra dobit će mjesto za nove mlade i inovativne ljude.

– Nadam se da ćemo izgradnjom ovog centra biti dostojni tog imena s kojim se tako silno ponosimo. Iznima će korist biti za našu školu prije svega, grad, županiju, ali i cijelu zemlju, da se ime Nikole Tesle kroz ovaj centar podigne na jedan viši nivo, rekla je ravnateljica Gizmnazije Snježana Štranjgar.

Ovo je pravi korak da Gimnazija, Grad i Županija vrate dug Nikoli Tesli, smatra gradonačelnik Damir Mandić.

– Često puta ističemo da je Nikola Tesla bio učenik naše škole i da je ovdje udario temelje za ono što je postao. Kad se već hvalimo ovo je, meni se čini, najbolji način da mu se odužimo.

Konkretnije, Grad Karlovac je isprojektirao uređenje parkirališta preko puta Gimnazije i koje će biti na raspolaganju budućem centru.

– Samo parkiralište nosi neke elemente inovativnosti od solarnih panela preko kojih će se puniti eletrkična vozila i tako dalje. Građevinska dozvola vjerujem da će biti već sljedeći tjedan, dodao je Mandić.

Pročitajte i ovo

ZA RAZVOJ

Jarče Polje sljedeće bi godine trebalo dobiti sportsku dvoranu: Na 900 m2 rekreacija i sport za učenike, ali i sve mještane