Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  31C° Karlovac

 • weather-image

  31C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  31C° Ozalj

 • weather-image

  30C° Slunj

Županija NETRETIĆ Podijeli

S dva nova projekta na vodocrpilištu u Završju općina Netretić imat će sigurnu i stabilnu vodoopskrbu

Nakon 46 godina od stavljanja u pogon vodocrpilište Završje ide u rekonstrukciju

Općina Netretić vrlo brzo će imati siguran vodoopskrbni sustav i to zahvaljujući ulaganjima koja se tamo provode i planiraju. Najnoviji projekt su opremanje vodozahvata Popošćak i vodoistražni radovi na istoj lokaciji u Završju.

Bespovratnih 511 tisuća kuna za opremanje osigurano je u 100-postotnom iznosu iz Europskog poljoprivrednog fonda, a od 1,25 milijuna kuna za traženje novih izvora s 80 % sufinancirat će Hrvatske vode te s 20 posto općina.

Rizična vodoopskrba u Netretiću postat će prošlost

Načelnik Marijan Peretić kaže kako će već odrađenim ulaganjima te novim projektima, vodoopskrbni sustav u Netretiću biti sigurniji.

-Moramo priznati da smo samo pukom srećom imali redovitu opskrbu vodom na našem području. Da to sutra ne bude tako, Komunalno poduzeće uz našu potporu, uhvatilo se posla i već danas je puno sigurnija situacija. Po obećanju direktora idući tjedan kreće bušotina u Završju i priprema se rekonstrukcija vodocrpilišta u Završju. Znači, od jednog rizičnog, jako lošeg sustava već sutra će se pretvoriti u vrlo siguran sustav, rekao je Peretić.

Samo 5 domaćinstava nema priključak na vodovodnu mrežu

Netretić leži na bogatim zalihama pitke vode. Stoga ne čudi da je ova općina 99,6% pokrivena vodovodom.

-Od 1100 domaćinstava koliko imamo u sustavu otprilike pet domaćinstava nema mogućnost priključka na vodovodnu mrežu što se nadam da ćemo u skoro vrijeme riješiti. To je 800 metara cjevovoda i kad taj dio riješimo onda bi općina Netretić bila 100 % pokrivena s pitkom vodom, dodao je načelnik Peretić.

Iz Završja se vodom opskrbljuje i G. Stol i Bosiljevo

Vodocrpilište u Završju s radom je počelo 1974. Koliko je bogato vodom najbolje govori činjenica da napaja 32 kilometra udaljene dijelove Generalskog Stola te cijelu općinu Bosiljevo. No, došlo je vrijeme da ga se obnovi te pronađu dodatne količine vode, ističe direktor Komunalnog Duga Resa Ivan Klokočki.

-Princip kojim smo pristupili je da najprije saniramo najveća krizna područja odnosno tamo gdje smo najslabiji i najtanji. Jedno od takvih je vodocrpilište u Završju zato što su pumpe montirane 1974. godine, zato što je jedan veliki dio opreme ostao iz te godine uz neke manje sanacije i rekonstrukcije. A vodoopskrbni sustav Netretića je da nema potpore, ne postoje susjedni vodovodi iz kojih bi se poduprli. Tako je u ovo vodocrpilište u Završje nakon 46 godina došao netko iz Hrvatskih voda i shvatio njegovu važnost i položaj te prostor u kojem ono radi i koje opskrbljuje, naglasio je Klokočki.

Nakon realizacije projekata očekuju se veće količine vode

Vodocrpilište u Završju pokriva 78 naselja s kapacitetom od 13 litara u sekundi. Završetkom opremanja i pronalaskom novih izvora, u Komunalnom se nadaju većim količinama vode, naglasio je Željko Kučinić.

-Zasigurno će ovo područje i sama stanica izgledati drugačije nakon ovih opsežnih radova rekonstrukcija odnosno realizacije ova dva projekta. Da bi sve funkcioniralo kako treba i da bismo mogli imati i daljinsko upravljanje i nadzor nad sustavom jer područje je ogromno, mi smo prionuli programu smanjenja gubitaka.

U posljednjih 10 mjeseci cijelom dužinom cjevovoda u Netretiću i Bosiljevo, Komunalno je provelo niz mjera kako bi napravili prve pomake na smanjenu ulaznih količina vode.

– To je rezultiralo određenim uštedama da omogućimo vodoopskrbnom sustavu da više nije u onoj fazi napetosti i maksimalnog režima rada nego da crpke imaju prostor na dnevnim razinama za bilo koju nepogodu koja može prouzročiti određeni rizik na vodoopskrbi i da budemo koji stupanj dalje od eventualne obustave isporuke na dnevnoj razini, naglasio je Ivan Klokočki mlađi.

Pročitajte i ovo

ZA NAJMLAĐE

Objavljena konačna lista za upise u dječje vrtiće Karlovca