Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  21C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Crna kronika OPASNA AVANTURA Podijeli

S Plješevice od smrzavanja spašeno 15 migranata – 6 djece, 5 žena i 4 muškarca

Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć policajci su djecu od 1 do 10 godine i žene na rukama iznijeli do vozila

Petnaestero migrana, koji su iz BiH ilegalno ušli u Republiku Hrvatsku, jučer popodne spašeni su s planine Plješevica u Lici.

Tamo su ih promrzle i zbog pothlađenosti u potrebi za medicinskom pomoći pronašli policijski službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije. Među ilegalcima bilo je šestero djece, pet žena i četiri muškarca, a da bi se do njih probila pomoć pokrenuta je sveobuhvatna akcija.

– S obzirom na nepristupačnost samog terena i visoki snijeg, a kako bi mjestu mogla pristupiti vozila hitne medicinske pomoći u akciju zbrinjavanja i što žurnijeg pružanja liječničke pomoći osobama uključeni su, pored policijskih službenika, vatrogasci i djelatnici Lika cesta koji su raščistili snijeg, kažu u PU Ličko – senjskoj.

Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć, policijski su službenici djecu starosti od 1 do 10 godine i žene, na rukama iznijeli do službenih vozila po dubini snijega višoj od 50 cm. Na mjestu događaja pružena im je liječnička pomoć, a potom su djeca i žene prevezeni u Opću bolnicu Gospić. Nakon pregleda, dvije žene zadržane su na liječenju, dok se ostale osobe nalaze u prostorijama policije gdje je u tijeku utvrđivanje njihovog identiteta te daljnje postupanje.

– Ministarstvo unutarnjih poslova još je u prosincu upozorilo na nadolazeće zimske uvjete koji mogu biti pogibeljni za sve osobe, posebice ranjive skupine, koje pokušaju na ilegalan način preći na područje Republike Hrvatske. I ovom prilikom pozivamo nevladine udruge i druge koji sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, da ih upozore na riskantnost, pogibeljnost i neizvjesnog takvog puta te da ih odvrate od takvog nauma, a kako bi se spriječila moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata, apeliraju iz policije.

Jedno takvo stradavanje spriječeno je jučer zahvaljujući naporima policije, hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i zimske službe.

Pročitajte i ovo

SAMOZAPALJENJE

Zapalio se automobil na silasku s odmorišta u Vukovoj Gorici