Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Karlovac SDP KARLOVAC Podijeli

SDP o zidu: Poštujte propise i volju građana

Karlovački SDP daje potporu građanskoj inicijativi “Spasimo Koranu”

Ne ukidajte obvezu provedbe javnog arhitektonskog natječaja, poštujte propise, poštujte volju građana, ostavite plažu i dovoljno velik prostor uz slap na što su se generacije Karlovčana navikle. Stav je to i ujedno zahtjev karlovačkog SDP-a gradonačelniku Mandiću, vladajućima u Gradu, ali i preporuka investitoru oko najavljene izgradnje zida na Korani oko budućeg hotela.

SDP-ovci su dali podršku inicijativi „Spasimo Koranu“ i priopćenjem danas objasnili zašto. Također, u SDP-u su za to da se na lokaciji na kojoj je prije Domovinskog rata stajao Hotel Korana, izgadi novi reprezentativni hotel, ali uz poštivanje važeće prostorne dokumentacije s obzirom da se radi o jedinstvenoj lokaciji u gradu.

– Da bi se dobila građevinska dozvola za bilo kakvu gradnju moraju se poštovati odredbe važećeg dokumenta prostornog uređenja. Za ovu lokaciju odredbe Generalnog urbanističkog plana grada Karlovca (GUP) predviđaju obvezu provođenja urbanističko arhitektonskog natječaja kako je predložila struka (Društvo arhitekata , građevinara i geodeta Karlovac – DAGGK).
Izbjegavajući obvezu odredbe iz važećeg GUP-a o javnom urbanističko arhitektonskom natječaju izdana je građevinska dozvola za 1. fazu rekonstrukcije postojećeg hotela (?!) upitne legalnosti nakon čega je nastao sadašnji ugostiteljski objekt s dječjim igralištem „Lana hotel“ bez smještajnih jedinica i javnih sadržaja koje svaki urbani hotel ima. Građevinsku dozvolu je gradska uprava proglasila poslovnom tajnom (?!) pa nije bila dostupna javnosti niti gradskim vijećnicima, stoji među ostalim u priopćenju SDP-a.

Brine ih ipak to što je Grad Karlovac nedavno pokrenuo izradu Izmjena i dopuna GUP-a Karlovca.

– Pretpostavljamo s namjerom ukidanja obveze provođenja javnog urbanističko arhitektonskog natječaja kako bi se investitoru, koji evidentno takvu raspravu želi izbjeći, omogućilo da radi što hoće, kažu SDP-ovci i nastavljaju:

– Očito je da Grad Karlovac i vladajući HDZ, želi ukidanje obveze javnog arhitektonskog natječaja, kako bi se kasnije, kao i nebrojeno puta ranije u sličnim situacijama kad su umjesto općeg interesa branili privatne interese, sakrili iza struke i odgovornost prebacivali na tu istu struku i gradske vijećnike koji su takvu odluku donijeli. Imajući u vidu neke prethodne radnje investitora (upitnost legalnosti građevinske dozvole, nepotrebno uklanjanje dva znamenita gradska stabla: močvarnog čempresa (Taxodium distichum) i tise (Taxus baccata), plastične figure kao primjer lošeg ukusa) inzistiramo da za ovu lokaciju ostane na snazi odredba u GUP-u o obveznom urbanističko arhitektonskom natječaju kako bi investitor i građani dobili kvalitetno i zadovoljavajuće rješenje.  Investitor sam po sebi može imati novaca i dobre namjere, ali rezultat iz neznanja može biti katastrofalan i zato treba poštivati struku i propise što je u krajnosti dobro i za privatni i javni interes, tvrde u SDP-u.

Ponavljaju da je u Karlovcu potreban hotel većeg kapaciteta kao turističko gospodarski sadržaj “i upravo na toj lokaciji gdje je i nekad prije rata bio uspješan hotel i nitko nije protiv njegove izgradnje”.

– Prema tome, naš stav je ujedno zahtjev gradonačelniku Mandiću, vladajućima u Gradu, ali i preporuka investitoru: ne ukidajte obvezu provedbe javnog arhitektonskog natječaja, poštujte propise, poštujte volju građana, ostavite plažu i dovoljno velik prostor uz slap na što su se generacije Karlovčana navikle. Poštujte javni interes i svoje sugrađane, samo tako možete dobiti njihovu podršku za ovu investiciju, zaključio je SDP u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik karlovačkog SDP-a Dario Janković.

Pročitajte i ovo

ZA ŠKOLOVANJE

Na listi za gradske stipendije 199 učenika i studenata. Dobit će ih samo 78 sretnika