Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  2C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  2C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Život VREMENSKE VRATOLOMIJE Podijeli

Dok se Karlovčani smrzavaju na minusu, Ogulinci uživaju u plusu

Dok jedne inverzija tjera na kratke rukave, a druge na višeslojno odijevanje, uskoro će i jedni i drugi čistiti snijeg

Dijeli ih samo pola sata udaljenosti, a po temperaturi zraka kako da su kilometrima daleko.

Radi se o Karlovcu i Ogulinu. Ovaj prvi je jutros na -5 stupnjeva celzijusa, a drugi je zahvatila tzv. inverzija pa je na +6 celzijevaca. Fenomen je to koji se pojavi svake godine kad zapuše južina. Topli zrak iz visina u Ogulinu, kao po skijaškoj stazi, nađe put do nizine. I tu zagrije Ogulince dok je Karlovčanima poprilično hladno.

– Karlovac je od -5,4 do -5,2. To je sve vrlo nisko odnosno vrlo hladno jutros dok je Ogulin pozitivan i juri polako prema većim vrijednostima. Sa 6 je već otišao na 7 dok se Duga Resa i cijelo karlovačko područje neznatno pomaklo za desetinke Celzijevog stupnja, kaže Izidor Pelaić iz DHMZ-a.

Na kraju će se Ogulinci i Karlovčani temperaturom izjednačiti, na 10 do 12 stupnjeva. Sunce će dominirati današnjim danom, ali i sve niži tlak, koji će donijeti težak petak. S temperaturama iznad prosjeka stići će i kiša.

-Prvi dio dana, iako će biti oblaka ne mora biti oborina, ali može. Češće i obilnije prema kraju dana.

Snijeg u subotu bit će i obilniji

Toplina i kiša će dodatno otopiti snježni pokrivač u Ogulinu, ali samo kako bi ga pripremila za novi snijeg. On će početi padati u noći sa petka na subotu, ali ovoga puta dobit će ga i Karlovac.

– S prvim satima subote, dakle za vikend će strujanje okrenuti na sjeverni vjetar odnosno na sjeveroistočni. Temperatura zraka će značajno past i tada očekujemo prelazak kiše iz susnježice u mokri snijeg pa zatim u snijeg. Čini se da će snijega biti nekoliko sati, a količine su prema nekim izračunima modela, čak i značajne. Tako da bi moglo doći do stvaranja snježnog pokrivača.

Pročitajte i ovo

NOVO U KARLOVCU

PPK na Selcu otvorio najveću mesnicu-diskont u Karlovcu