Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Karlovac RAVNOPRAVNOST Podijeli

‘Šefice’ su i dalje izložene predrasudama i rodnim stereotipima

“Ako žena nije u braku idealna je za rukovoditelja jer nema drugih obaveza i drugog „života“, ako je udana pitanje je pak kako će kvalitetno rukovoditi jer ima previše obveza, ako je mlada nema dovoljno iskustva…”

Žene na rukovodećim radnim mjestima još se uvijek susreću s različitim predrasudama i rodnim stereotipima. 

Zaključak je to sastanka „Srijedom o pravu“ koji održavaju karlovačke pravnice okupljene oko Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji.  Tema jučerašnjeg bila je „Žene na rukovodećim pozicijama“, a održala ga je predstojnica Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji Ines Pavlačić.

– Prema javno dostupnim podacima, rukovodeća radna mjesta još su uvijek “muška” pa primjerice u RH nemamo niti jednu županicu, imamo 35 općinskih načelnica i 393 načelnika, 13 gradonačelnica i 115 gradonačelnika. Što se tiče ureda državne uprave na razini cijele RH ipak prednjače žene, jer je trenutno 14 predstojnica i 6 predstojnika. Na području Karlovačke županije su 4 gradonačelnika i 1 gradonačelnica, 1 načelnica općina i 16 načelnika, dakle prednjače muškarci, rekla je Pavlačić kolegicama pravnicama.

U pravosuđu je ipak više ravnopravnosti.

– Kod općinskih sudova je 12 predsjednica i 12 predsjednika , dakle ravnomjerna raspodjela. Deset je predsjednika županijskih sudova i 5 predsjednica, dok u prekršajnim i trgovačkim sudovim rukovode žene – 14 predsjednica prekršajnih sudova i 8 predsjednika, a na trgovačkim sudovima 7 žena i 1 muškarac. U upravnim sudovima rukovode muškarci ( 3 predsjednika i 1 predsjednica ).

Pravnice su u raspravi utvrdile kako ženama treba stimulativno okruženje u kojem mogu napredovati i izražavati svoje ambicije prema rukovodećim pozicijama, jer su još uvijek prisutni rodni, dobni, bračni i slični stereotipi. Primjerice, ako žena nije u braku, idealna je za rukovoditelja jer nema drugih obaveza i drugog „života“, ako je udana, pitanje je pak kako će kvalitetno rukovoditi jer ima previše obveza, ako je mlada, nema dovoljno iskustva i sl…. Sve su to komentari s kojima se žene često susreću u praksi.

U matičnim uredima od sada uz upis bebe regulira se i sve ostalo, od državljanstva do naknade

Pavlačić je kolegicama je prezentirala i ustrojstvo rukovođenja na razini državne uprave te način izbora na rukovodeća mjesta u državnoj upravi sukladno propisima. Pojašnjena je i nadležnost ureda državne uprave.

Upoznala ih je i s novom uslugom matičnih ureda koja roditeljima omogućava da prilikom upisa djeteta u matici rođenih upišu dijete i u evidenciju državljanstva, prijave prebivalište na adresu roditelja, reguliraju zdravstveno osiguranje djeteta i podnesu zahtjev za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od HZZO.

Pročitajte i ovo

NOĆ MUZEJA U KARLOVCU

Neandertalci u Aquatici, razglednice u TZ-u, stare lutke i spomenari na Stativama, Kino Edison u Gimnaziji, povijesne ure kod franjevaca…