Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Život ODGOJ Podijeli

O seksualnosti se s djecom mora razgovarati

Razgovor o seksualnosti neće poticati seksualnost kod djece.

Kontracepcija, planiranje trudnoće i seksualnost i dalje su tabu u hrvatskom društvu.

Poručuje doktor Hrvoje Tiljak koji će više o ovoj temi govoriti na Simpoziju o eksualnom zdravlju u 21. stoljeću, 25. studenog u Aquatici. S djecom je važno razgovarati o seksualnosti i u školi i u obitelji, dodaje.

– Pitanje zdravlja vezano uz pranje zuba ili higijene bi trebalo biti jednako zastupljeno kao i pitanja oko seksualnosti. Seksualnost je tabu kod nas. Roditeljima je teško takve zadatak ispunjavati. No, kvalitetan odnos između roditelja i djece može osigurati da se i o toj temi razgovara. Pitanje seksualnosti kod nas je politizirano. Baš zato je zadatak roditelja da djeci pruže informacije kako bi se mogli zaštiti od, između ostalog, spolnih bolesti.

Prisustvo oca na porodu nije uvijek preporučljivo

Roditelji se ne trebaju bojati kako će razgovor o seksualnosti poticati njihovu djecu na seks. Istovremeno, budući roditelji bi trebali dobro razmisliti o prisustvu oca na porodu. Tiljak ističe kako upravo to može izazvati probleme kod seksualnosti i seksualnog kontakta u vezi dvoje ljudi.

A kada je planiranje trudnoće u pitanju, tu je najvažnije da oba partnera jednako žele proširenje obitelji. Važno je i  imati slične poglede na odgoj i budućnost svoje obitelji. Sve što ostane neraspravljeno, kasnije može uzrokovati velike probleme. Ne samo partnerima već i djetetu, poručuje Tiljak.

Pročitajte i ovo

PRIPREME ZA SISVETE

Zelenilo na groblju Jamadol do subote besplatno prevozi ukrasna zrnca