Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  31C° Karlovac

 • weather-image

  31C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  31C° Ozalj

 • weather-image

  30C° Slunj

Županija RADE PUNOM PAROM Podijeli

Šibenčanin Josip i Karlovčanka Valentina statičari su u Glini: Najteže je reći ljudima da im kuća nije za život

U Glini teren i kuće pregledava bar 70 statičara iz cijele zemlje

Više od 70 statičara iz cijele Hrvatske slilo se u Glinu i tamo rade doslovno od jutra do mraka po pitanju pregleda zgrada.

Glavni operativac Igor Sušilović kaže nam kako je cijela jezgra Gline odnosno stari dio u kolapsu, kako je riječ o zgradama starim 100 i više godina, od loših materijala, a prema prvim procjenama na cjelokupnom području neuporabljivo je 70 posto zgrada.

 

-Statičari su stigli iz cijele Hrvatske, kaže Sušilović za naš radio. Zgrade su u lošem stanju, stara je to gradnja koja je na udaru. Uz statičare iz cijele zemlje stiže nam pomoć i iz Kladuše, uglavnom radimo punom parom, kaže Sušilović.

Baza statičara je u glinjskoj osnovnoj školi koja je i sama pretrpjela znatnu štetu u potresu. U Glini je suradnja vatrogasaca, izvođača odnosno onih koji rade na terenu, te statičara sjajna. Ova brojna ekipa u Glini radi izvrsno, a da osim što su stručni, imaju i veliko srce dovoljno govori primjer dvoje statičara.

 

Josip je došao sam, Valentinu diraju teške situacije ljudi

Josip Keždo stigao je odmah iz Šibenika, nije ni čekao da ga se moli za pomoć.

Kedžo je u Glini već sedam dana, a spreman je biti do kad treba. – Došao sam na ničiji poziv, vidio sam što se događa, nisam se dvoumio. Dojam prvi je bio katastrofa, mislio sam da je ozbiljno, ali kad sam sve vidio… Ovo što mi ulijeva nadu je ova suradnja ljudi.

Iz Karlovca stiže Valentina Pogačić koja je diplomirala prije nešto više od godinu dana. Vatreno krštenje imala je u Zagrebu, u ožujskom potresu, a sada je opet u akciji. – Tu sam sad u Glini, dosta je emotivno, strašno, nije najjednostavnije reći ljudima da ne mogu živjeti više u kućama, da se moraju paziti, da opasnosti prijete, a naša je odgovornost ogromna.

Pročitajte i ovo

ZA NAJMLAĐE

Objavljena konačna lista za upise u dječje vrtiće Karlovca