Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  8C° Karlovac

 • weather-image

  8C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  9C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Županija O VREMENU Podijeli

Siječanj kao uvijek “predug”, ali i nimalo zimski

Anticiklona je zavladala i nije dala ni kiši ni snijegu da se probije u naše krajeve

Siječanj 2020. ostat će zabilježen po vrlo stabilnom, ali nimalo zimskom vremenu jer cijeli je protekao pod jakim utjecajem anticiklone koja je sve pokušaje destabilizacije uglavnom uspješno odbila.

Iz prošle godine naslijedili smo jutra s debelim mrazom pa je 25 dana početna temperatura bila ispod ništice. Najniža je bila 7. siječnja – 9 C. Upravo zato, bez obzira na brojne sunčane dane s iznad prosječno visokim temperaturama (najviša 28.1. + 14C) prosječna mjesečna temperatura u Karlovcu bila je 0.3 C, što je u okviru prosjeka.

Međutim, dojam više proljetnog nego zimskog vremena upotpunila je suša oborina svih vrsta. Palo je tek 4 mm kiše što je podbačaj za 95%, a osim jednog jalovog pokušaja snijega koji se otopio za nekoliko sati i ponekog jutarnjeg mraza, pravih obilježja zime siječanj nije donio.

Srušen je jedan rekord – visina tlaka zraka. Gotovo tjedan dana tlak je bio iznad 1035 hektopaskala, a povijesno visoka razina u Karlovcu je zabilježena 20. siječnja kada se i tlaku “vrtjelo u glavi” na 1048.4 hPa.

Pročitajte i ovo

CENTAR KOMPETENCIJA TEH. ŠKOLE

RCK-KaRijERA, projekt osuđen na uspjeh