Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Županija NE ŽELE ŠUTJETI Podijeli

Sinčić pozvao Jelića da održi obećanje oko mini HE, a žale se i da ih degradiraju. Županija odgovara: Šaljete nepotpisane amandmane

Živi zid požalio se na tretman u županijskoj skupštini, odakle odgovaraju: Amandman poslali nepotpisan i nakon roka

Vođeni primjerom na nacionalnoj razini, većina u Županijskoj skupštini Karlovačke županije provodi proceduralno nasilje nad oporbom pogotovo oko vrlo važnih tema kao što su hidroelektrane. 

Rekao je to predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u Karlovcu na konferenciji za novinare održanoj ispred zgrade županije.

Zajedno sa županijskim vijećnicima želio je ukazati na odnos prema vijećnicima i temama koje Živi zid aktualizira. Posljednji primjer je sjednica Županijske skupštine i rasprava o izmjenama prostornoga plana. Iz Živog zida kažu kako im nije omogućeno podnošenje amandmana kojim bi se iz plana maknule mini hodroelektrane na Mrežnici i Korani.

Nije problem u samim hidroelektranama, problem je u divljoj gradnji, problem je što se radi mimo zakona i procedura, a to ne dozvoljavamo, naglasio je Sinčić.

Vijećnici Živog zida napustili su na kraju sjednicu Županijske skupštine

– Očito je cilj pogodovati nekolicini dovoljno bogatih da si izgrade svoju malu elektranu pa da po principu “voda teče, para ide” tamo žive. Znači, HDZ-ova ruralna politika sve mi više liči na to da će siromašno stanovništvo ići u veće gradove ili van, a da će ruralni prostori ostati za nekolicinu.

Pozvao je župana Jelića da održi usmeno obećanje i pokrene promjene prostornoga plana u kojima neće biti malih hidorelektrana.

Nećete nas ušutkati

Ustvrdivši da se poslovnik Županijske skupštine tumači onako kako vladajućima odgovara, vijećnici Živog zida su im poručili: Neće nas ušutkati.

– Od kada smo mi iz Živog zida ušli u Županijsku skupštinu protiv nas se stalno vode neka degradiranja. Na što god mi postavili pitanje ili se vezali na neku temu predsjednik Skupštine nas upozorava da se ne držimo teme. Tu su konstantna prekidanja i ismijavanja što od samog predsjednika Skupštine što od potpredsjednika (SDP-ov Ivan Vuković op.a.). Želim im poručiti da nas ne mogu ušutkati i moraju shvatiti da su u Skupštinu ušli neki novu ljudi.

Ekspres odgovor tajnika Skupštine:Poslali nepotpisan amandman i poslan nakon zaključenja rasprave

Na njihove današnje navode stigao je ekspresni odgovor tajnika Županijske skupštine Kristijana Čujka. On kaže kako su vijećnici Živog zida na sjednici najavili podnošenje amandmana na izmjene i dopune prostornoga plana iako su za to imali priliku i nekoliko dana ranije na Odboru za prostorno uređenje te na Predsjedništvu Županijske skupštine.

– Iako su, dakle, vijećnici iz redova stranke Živi zid bili upoznati s predmetom rasprave na sjednici Skupštine i sa sadržajem 5. točke dnevnog reda, pa su iz tog razloga imali mogućnost podnijeti amandman u redovnom postupku prije sjednice sukladno odredbi iz čl.90 st. 1 Poslovnika Županijske skupštine, predsjednik Skupštine je dozvolio predloženu stanku. Naime, odredbom iz čl. 90 st. 2 Poslovnika predviđeno je da se amandman iznimno može podnijeti i na samoj sjednici, sve do zaključenja rasprave o prijedlogu akta. Nakon proteka stanke čak i u duljem trajanju nego što je bila odobrena, sjednica je nastavljena te, kako nije bilo daljnih prijava za raspravu, predsjednik je zaključio raspravu. Tek po zaključenju rasprave, vijećnik gosp. Goran Glavurtić dostavio je nacrt amandmana u pisanom obliku, koji međutim nije bio niti potpisan od strane ovlaštenog predlagatelja. Slijedom navedenog, a temeljem čl. 90. st.2 i 4 Poslovnika Županijske Skupštine, predsjednik Skupštine nije prihvatio glasovanje o amandmanu koji nije potpisan i koji je podnesen nakon zaključenja rasprave o predmetnoj točki dnevnog reda. objašnjava Čujko.

Kaže i da nakon što nij dopušteno podnošenje amandmana, nitko od vijećnika nije prijavio povredu Poslovnika pa se pristupilo glasovanju.

– Prijedlog II. izmjena i dopuna Prostomog plana Karlovačke županije usvojen je sa 29 glasova “za”, 5 glasova “protiv” i jednim suzdržanim glasom. Nakon glasanja, vijećnici iz redova stranke Živi zid napustili su sjednicu.

Pročitajte i ovo

ZA SV. NIKOLU TESLI

Radovi punom parom: Svi se nadaju otvorenju Teslinog centra na Rakovcu sljedeće godine