Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Županija SINDIKAT SESTARA I TEHNIČARA Podijeli

Sindikat med.sestara i tehničara: Štitimo svakog člana i radnička prava, žaloste podjele na cijepljene i necijepljene

Nisu za prisile, a dođe li do zakonske obveze cijepljenja, očekuju to i za ostale javne službe

Sindikat štiti svakog člana, cijepljenog i necijepljenog, nismo za prisilno cijepljenje, ali ako se uvede zakonska obveza ona se mora odnositi na sve javne službe. Žalosno je da se stvaraju podjele cijepljeni-necijepljeni, rekla je danas povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara u karlovačkoj bolnici Josipa Rožman.

Prema podacima iz komore medicinskih sestara procijepljenost na razini države je oko 72 posto, što znači da nije tako niska kako se u medijima spominje, navodi Rožman zanimljiv podatak.

Objašnjava da sestre nisu protiv cijepljenja, no kao i u nekim drugim strukama, postoje različita mišljenja. Svaki strah ili nedoumicu treba uvažiti, bez obzira na opravdanost.

-Ja sam predstavnica sindikata, a uloga sindikata je štititi svakog člana, bio on cijepljen ili ne, te bez obzira koje osobne stavove zastupa. Mi kao sindikat štitimo i zastupamo radnička prava, kaže Rožman. Napominje da nisu za prisilno cijepljenje, niti je cijepljenje sada zakonski obavezno, no u svemu računaju i na odgovornost pojedinca jer su oni prije svega, zdravstveni djelatnici.

Ustav svima jamči ista prava

S druge strane, i cijepljene i necijepljene medicinske sestre imaju prava, objašnjava sugovornica i dodaje da je žalosno da se stvaraju podjele i svađe i preprike na razini cijepljeni-necijepljeni. U sestrinstvu ima sada puno drugih problema, objašnjava.

Ako i kad bude donijet zakon o obaveznom cijepljenju mora se odnositi i na ostale javne ustanove koje pružaju javne usluge građanima. Dotada, dok ne bude zakonske odredbe, Ustav nam svima jamči ista prava, napominje Rožman.

Njen osobni stav je da je ona za cijepljenje, no uloga sindikata je štititi sve.

Do dolaska Antice medicinskim sestrama nisu se plaćali prekovremeni. Sada da

Medicinskih sestara nedostaje u cijeloj Hrvatskoj, puno ih je otišlo u inozemstvo, na raspisane natječaje se niti ne javljaju što nije nimalo sjajna situacija, opisuje Rožman situaciju iz prve ruke. No, zato pohvaljuje sadašnju upravu karlovačke bolnice i ravnatelja Anticu jer, kako kaže “do njegovog dolaska sestrama gotovo nikad nisu bili plaćeni prekovremeni sati”, a sada sestre dobivaju plaćene prekovremene.

FOTO arhiva RM

Pročitajte i ovo

KREATIVNE RADIONICE

Kreativni most u ozaljskoj školi, stigli i glumci