Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  9C° Karlovac

 • weather-image

  9C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Županija INTEGRACIJA NA DJELU Podijeli

Sirijci Said i Naser u Karlovcu su našli dom i posao: Rade vatrogasna crijeva i marljivošću i kvalitetom sjajno su se uklopili među “domaće”

Od 10 sirijskih obitelji koje su stigle lani u Karlovac, šest ih je ostalo ovdje, a tri su otišle za Njemačku

Godina je dana otkako je deset sirijskih obitelji stiglo u svoj novi dom u Karlovcu, a koliko su uspjeli u integraciji i suživotu s Hrvatima, najbolje se vidi na primjeru dvojice: Said i Naser osim doma, u Karlovcu su pronašli i radno mjesto i to u tvrtki IV-ER-KONTEX, te marljivo s ostalim radnicima izrađuju vatrogasna crijeva.

Rezultat njihovog rada odlazi u 14 svjetskih zemalja, a ono što je najbitnije, vlasnik tvrtke u kojoj su se zaposlili Ivica Cvitković za njih ima samo riječi hvale.

– Mogu ih samo pohvaliti jer kad su stigli nisu imali nikakva iskustva, no brzo su naučili, sad su već specijalizirani za neke poslove, dobro su se uklopili i zadovoljni smo, drago nam je da su došli, kaže Cvitković. Ne krije da je i dosad mučio muku s pronalaskom radnika jer kako kaže, “Karlovčani ne žele raditi, a nama su narudžbe stizale u velikim količinama”. Sad je situacija ipak malo drugačija jer je koronavirus poremetio tržišta, ali i mnoge naše ljude “vratio doma”. Cvitković tako  trenutno ima 102 molbe za posao što je donedavno bilo nemoguće. Za svoje radnike iz Sirije uz lijepe riječi ima i nadu da će i u budućnosti ostati u ovom gradu, a posla će sigurno biti.

Dvojica sirijskih radnika dobro su se uklopila u tvrtku

Said i Naser izbjegli su iz Sirije nakon što je tamo počeo rat, proveli su niz godina u Turskoj, a potom su preseljeni u Hrvatsku u sklopu  projekta integracije, u čemu je izvršni partner bila Isusovačka služba za izbjeglice. Obojici Sirijaca hrvatski jezik još malo “šteka”, iako ga Said govori i razumije puno bolje. Karlovac mu je lijep, živi u Smičiklasovoj ulici i svoju adresu izgovara neobično jasno i čisto,  a na poslu se s našim radnicima sporazumijeva odlično, iako oni ne znaju sirijski, a on hrvatski. Razumije osnovne riječi, posao u tvrtki je dobio u veljači i dosta je zadovoljan. Sviđaju mu se ljudi koji ga poštuju. Otkriva nam da je u Siriji radio kao varilac pa mu posao u metalskoj industriji nije stran. A da se dobro uklopio otkriva nam i Dražen Maričić, radnik koji u ovoj tvrtki radi već 36 godina i koji je dvojicu sirijskih kolega imao poslovno “na oku”. – Dobri su, slušaju, sporazumijemo se na ruke, razumiju sve, a kad sam im rekao da ovdje radim 36 godina, jedan od njih je rekao da on nema toliko, govori kroz smijeh Dražen. 

Tri sirijske obitelji ipak su otišle  iz Karlovca u Njemačku

I karlovački gradonačelnik Damir Mandić ističe kako je ovaj grad otvoren za sve. Novi Karlovčani pristigli iz Sirije ovdje su dobili i zdravstvenu skrb i krov na glavom i posao, a na tom tragu su i u MUP-u. Državni tajnik Žarko Katić dodaje da bez posla nema integracije u društvo što je u ovom slučaju jako bitno. I dok su Said i Naser uspjeli, baš kao i još četiri sirijske obitelji, tri obitelji u ovih su godinu dana otišle iz Karlovca. Odredište im je bila Njemačka čija je “trava očito zelenija”. Iako su ovdje imali azil, stan i posao u ovoj tvrtki, odlučili su otići u zemlju gdje su sad na socijalnoj pomoći, povučeni najviše pozivima svojih sunarodnjaka i rođaka koji su u Njemačkoj.

A da je suživot različitih religija moguć, smatra i Ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi pater  Stanko Perica. Posao je to pun izazova i prepreka, mogu reći da smo i avangarda u ovome i mislim da smo postigli velike rezultate, kazao je Perica.

Inače, u Hrvatsku je iz Turske u sklopu projekta integracije stiglo 250 Sirijaca koji su u ovoj zemlji proveli duže vrijeme nakon što su iz domovine izbjegli zbog rata.  Projekt su realizirali Vlada, MUP i Isusovačka služba za izbjeglice.

Pročitajte i ovo

HDZ-OVI KANDIDATI

Bićanić u Saborskom po treći mandat, Plesac u Žakanju po prvi