Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Županija SABORSKO 27 GODINA KASNIJE Podijeli

Sjećanje na Saborsko: 27. godina od razaranja mjesta i ubijanja 48 civila

Neke rane nikad ne zacijele…

Općina Saborsko i njeni stanovnici danas se sjećaju 12. studenog 1991. Dana kada je mjesto sravnjeno sa zemljom, a na kućnom pragu ubijeno 48  Saborčana.

Nakon napada na Saborsko kojima su branitelji u okruženju odolijevali puna tri mjeseca, na današnji dan prije 27 godina srpska paravojska uz potporu tzv. JNA probila je obranu ovog naselja.

Pred općim napadom topništva, zrakoplovstva, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga bili prisiljeni uz znatne gubitke napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno sa svim stanovništvom.

Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno više od 350 obiteljskih gospodarstava i pobijeno 48 njegovih stanovnika, uglavnom civila. Preživjeli seljani su se tri dana provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH odakle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima. Progonstvo je trajalo pune 4 godine, do Vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

U spomen na taj događaj i sve one koji su dali svoje živote te prošli pakao prognaništva, danas će u 10:30 sati od crkve do spomenika žrtvama Domovinskog rata krenuti svečana procesija. Misa u crkvi je u 11 sati.

Foto: saborsko.hr

Pročitajte i ovo

ČUVAR MOSTA

Tajna Lipskog mosta: Je li u njemu prije 103 godine zazidano tijelo Tome Drndaša?