Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Županija CRNA DEMOGRAFIJA Podijeli

Škola u Stativama prije 123 godine sa 167 đaka, prije 43 godine sa 64, a danas – tek 4

Porazna je to statistika koja govori kako Hrvatska rapidno izumire

Područnu školu u Stativama mogla bi snaći ista sudbina kao mnoge područne škole u Hrvatskoj, a to je da uskoro zatvori svoja vrata. Škola napravljena prije 42 godine tada je imala 64 učenika, a danas tek četvero.

Porazni su to podaci za mjesto koje se može pohvaliti da na svom teritoriju ima dvije škole, ali i prava slika demografske katastrofe Hrvatske. Prva škola, ona u Donjim Stativama u kojoj se danas održava Noć muzeja ili Stara škola, zaživjela je 1897. godine i tada ju je pohađalo nevjerojatnih 167 redovitih đaka i 66 ponavljača. Škola u Gornjim Stativama izgrađena 1987. godine nikad nije došla do broja učenika poput stare, a izgleda da i neće.

Trenutno ju pohađaju samo četiri učenika, ali što će biti s novom školskom godinu, ne zna nitko. Zaposleni roditelji sve češće biraju školu u Karlovcu jer nudi mogućnosti produženog boravka.

-Moj razlog upisa djece u školu u Karlovac, a ne u Stativama je samo jedan. Škola u Stativama nema produženi boravak, a to je za roditelje veliki problem jer nitko od nas nema kamo s djecom poslije škole, rekla nam je Sabina Jovković, mama jednog od učenika koji putuje u Karlovac.

Za druge roditelje, razlike u školama nema. Sa Stativama je zadovoljna majka Mirjana Spudić.

-Nema razlike u programu, jednako uče djeca u matičnoj školi. Imaju isti gablec jer im se vozi oz matične škole u područnu. Idu na sve izlete, školska druženja, dolazi teta iz knjižnice, engleski i vjeronauk im prodaju profesori koji predaju i u školi Dubovac. Oni su mala grupica od četvero djece i smatram da su ko jedna mala obitelj, učiteljica je stalno s njima, nema stresa od škole i uvijek idu s veseljem u školu, dodala je.

Uskoro počinju upisi u prve razrede osnovnih škola, a hoće li škola u Stativama s jeseni dobiti nekog novog đaka, uskoro ćemo vidjeti.

Pročitajte i ovo

SIGURNOST PRVA

58 slunjskih prvašića učilo o prometu