Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -4C° Karlovac

 • weather-image

  -5C° Duga Resa

 • weather-image

  -6C° Ogulin

 • weather-image

  -4C° Ozalj

 • weather-image

  -5C° Slunj

Karlovac JAVNI POZIV Podijeli

Skoro milijun kuna na raspolaganju Karlovčanima za obnovu zaštićenih objekata

Nakon potresa ovo je prilika da se srede krovovi i statika objekata

Gotovo milijun kuna iz spomeničke rente na raspolaganju je Karlovčanima ove godine za obnovu zaštićenih objekata ili objekata u zaštićenoj gradskoj zoni. Javni poziv za dodjelu prvih 400.000 kuna Grad je raspisao danas. 

-Na ovih 400 tisuća kuna u rebalansu će doći još 581 tisuća kuna koje su ostale neutrošene iz prošle godine. Iako smo ta sredstva mogli prenamjeniti za obnovu nekih drugih kulturnih dobara, ipak smo se odlučili sav taj novac staviti na raspolaganje građanima, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Koronakrizu gradonačelnik vidi kao razlog zbog kojeg više od pola milijuna kuna spomeničke rente lani nije potrošeno. Naime, sredstva koja se dobivaju za obnovu tek su 50 posto ukupne investicije.

Lani utrošeno tek 200.000 kuna od spomeničke rente

-Prošle godine je realizirano negdje oko 200 tisuća kuna. Znači, nismo imali prošle godine ni veći interes građana, ali to nam je bilo i za očekivati s obzirom na pandemiju odnosno koronavirus.

No, Mandić smatra kako bi ova godina trebala biti prilika svima da ulože u obnovu ne samo stolarije i fasada već nakon potresa posebno za krovove i statiku.

-Očekujem da bi nam se ovaj puta mogli pojaviti zahtjevi na tom tragu. Ovo je sada dobra prilika da se unutar zajedničkog novca od spomeničke rente i nešto vlastitih sredstava nešto odradi.

Javni poziv je otvoren do 20. travnja, a svima koji se odluče za ulaganje u objekte spomeničke baštine, gradska uprava će biti na raspolaganju kod ispunjavanja obrazaca.

Pročitajte i ovo

LAUREATI

Repriza 2020.: Petra Furač i Bruno Belčić najbolji sportaši Karlovca, odbojkašice Karlovca i bejzbolaši Olimpije najuspješnije ekipe