Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Karlovac SUSJEDI U PRIPREMI Podijeli

Slovenija se žestoko priprema: Pripremaju niz odluka, a sve će se znati tijekom dana

Slovenci pripremaju niz mjera za suzbijanje virusa

Slovenska vlada priprema odluku o zabrani rada većine trgovina i uslužnih djelatnosti u kojima dolazi do izravnog kontakta s potrošačima, potvrdio je na svom Twitteru ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

“Pripremamo odluku o zabrani neposredne prodaje robe/usluga potrošačima. Trgovine prehrambenim proizvodima, ljekarne, banke, pošte i benzinske pumpe ostat će otvorene”, naveo je Počivalšek.

Više će informacija biti poznato tijekom dana, a takve rigorozne mjere u borbi za smanjenje epidemije koronavirusa neophodne su.

U pripremi je i zakonska odredba po kojoj će od ponedjeljka morati biti zatvoreni svi lokali čijim je vlasnicima poručeno da ne obnavljaju zalihe.

Po navodima medija neki su veći gradovi već obustavili gradski javni prijevoz i ograničili rad lokala, ne čekajući stupanje novih odredaba na snagu. Time su se odazvali pozivu premijera Janeza Janše da djeluju samoinicijativno, onako kako je potrebno u lokalnim sredinama.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković kazao je za Slovensku televiziju da se građani prijestolnice drže preporuka i odluka o samoizolaciji donesenih u vezi s epidemijom koronavirusa, da su ljubljanska izletišta danas gotovo prazna.

Od ponoći će se u Sloveniji zatvoriti i sav javni promet autobusom i željeznicom, a zatvorit će se i skijaške žičare. Promet će biti dopušten jedino taksijima kojima će civilna zaštita podijeliti zaštitne rukavice i maske, ali će taksisti za svakog putnika morati opet dezinficirati vozilo.

Janković je kazao da se dosta tih odredaba u Ljubljani, u kojoj je trenutačno najviše inficiranih, već poštuje i da je grad spreman pomoći vladi na svaki način.

Između ostalog, mjesečne karte gradskog prijevoza koje se neće moći koristiti za vrijeme epidemije, mogu se prenijeti na idući mjesec, a javna parkirališta u vlasništvu grada bit će do daljnjega besplatna, osim garažnih parkirališta.

Broj ljudi zaraženih koronavirusom u Sloveniji, koja je u subotu potvrdila prvu žrtvu, do nedjelje u 14 sati porastao je na 219, što je 38 slučajeva više nego dan ranije, objavila je slovenska vlada na Twitteru.

Do sada je ukupno testirano 6156 osoba, a broj zaraženih među muškarcima i ženama gotovo je jednak. Najviše zaraženih je u dobnoj skupini od 30 do 49 godina, objavila je vlada, a javlja Hina.

Pročitajte i ovo

FETE SALAME

Karlovački SDP o popisu: HDZ se i u crnim brojkama zna pobrinuti za sebe