Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  29C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  28C° Ozalj

 • weather-image

  27C° Slunj

Život PREVENTIVA U OB KARLOVAC Podijeli

Smrtonosna plućna bolest KOPB može se zaustaviti ranom dijagnozom. Pušači obavljajte spirometriju

U bolnici se do 14 sati provodi akcija “Otkrij rano”, obavite spirometriju i spriječite smrtonosnu bolest

Odmah nakon bolesti krvožilnog sustava i karcinoma treći najčešći uzrok smrtnosti u svijetu, ali i našoj zemlji je kronična opstruktivna bolest pluća KOPB – kronična i neizlječiva kada se na vrijeme ne dijagnosticira.

Čak 300.000 ljudi godišnje umre od ove bolesti u Europi. Kolika je ta brojka u Karlovačkoj županiji nije poznato jer registra koji bi sustavno pratio oboljenja od KOPB-a, nema. No, voditeljica plućnog odjela u Općoj bolnici Karlovac Tatjana Tokić Vuksan ističe kako je primjetan porast broja oboljelih.

– Taj broj liječenih bolesnika je sve veći. Stopa smrtnosti je u stalnom porastu što je izuzetno zabrinjavajuće i nešto već moramo poduzeti da se ne dovedemo u situaciju da liječimo komplikacije i posljedice bolesti nego da bolest prepoznamo čim ranije.

Zato je važno bolest prepoznati u ranoj fazi. Od nje najčešće oboljevaju pušači, a prvi simptomi, zbog kojih bi trebali obaviti jednostavnu i bezbolnu pretragu – spirometriju, je jutarnji kašalj i umaranje.

– U 95 % oboljeli su pušači. Svaki onaj koji puši i prepozna na sebi, iako si to neće možda priznati, da ima blage jutarnje smetnje kašlja kojeg često smatraju normalnim uz pušački staž, pa lagano zamaranje i intolerancija tjelesnih aktivnosti… Sve ono što se da opravdati puno drugih mogućih razloga koji nas tješe, bi trebali biti signal i upozorenje, dodaje dr. Tokić Vuksan.

Ako se bolest otkrije u ranoj fazi šanse za izlječenjem su velike međutim ako bolesnici zanemare svoje stanje i stignu prekasno, pomoći više nema.

Zato dr. Tokić Vuksan još jednom apelira.

– Pozivamo pušače s prvim simptomima jutarnjeg kašlja da to ne smatraju normalnim nego da redovno provode preventivne, jednom godišnje, spirometrijske testove da bismo bili sigurni da ćemo bolest na vrijeme prepoznati.

-Jednostavnom detekcijom možemo utjecati na otkrivanje, prije pojave ozbiljnih simptoma. Kad se pojave iskašljaj krvi, gubljenje težine i bilo što drugo, onda je već kasno i teško je rukovoditi s budućnošću te bolesti, dodao je ravnatelj bolnice dr. Ervin Jančić.

Za ovu pretragu u karlovačkoj bolnici čekanja nema. Potrebna je samo uputnica. Danas do 14 sati pak svi koji dođu u bolnicu, u holu kod glavnog ulaza spirometriju mogu obaviti odmah.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

PRIPREMA ZA NEDJELJU

Trodnevna priprava u dugoreškoj župi pred mladu misu vlč. Jagodića u nedjelju