Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

  • weather-image

    -0C° Karlovac

  • weather-image

    -0C° Duga Resa

  • weather-image

    2C° Ogulin

  • weather-image

    -1C° Ozalj

  • weather-image

    -1C° Slunj

Županija TEKSTILNI OTPAD Podijeli

Socijalna zadruga Humana Nova za prikupljanje i obradu tekstilnog otpada planira osposobiti dugorešku Pamučnu

Humana Nova želi suradnju s komunalnim tvrtkama u Karlovačkoj županiji

Prikupljanje i prerada tekstilnog otpada bila je tema današnjeg sastanka komunalnih društava iz gradova i općina Karlovačke županije sa socijalnom zadrugom Humana Nova u Dugoj Resi.

Županica Martina Furdek Hajdin je podsjetila na zajednički projekt u kojem su tekstil prikupljale i škole s područja županije.

-Rezultat tog projekta je 32 tone sakupljenog tekstilnog otpada koje su išle u zadrugu na daljnju oporabu.

Model se sada želi proširiti i na komunalne tvrtke.

-Tekstilni otpad se prikuplja na reciklažnim dvorištima osim što komunalna društva nemaju isključivo ugovore sa Humana Novom. Sada se promišlja da kvalitetni ponuditelj bude i Humana Nova tako da ako će biti konkurentan naprosto to onda može biti i direktno povezano, pojasnila je županica.

U jedan auto ide prosječno 40 kilograma tekstila pa Human Nova u suradnji s Regeneracijom razmišlja da sama pokrene proizvodnju filca. Povećali bi konkurentnost i zaposlili još ljudi

Humana Nova je zadruga koja u Čakovcu ima 45 zaposlenih, a polovica su osobe s invaliditetom. Bave se sakupljanjem, sortiranjem, recikliranjem i ponovnom uporabom tekstila.

-Prikupljeni tekstil odvajamo na upotrebljiv i neupotrebljiv. Iz kompletne količine izdvaja se pamuk koji se na posebnim noževima pretvara u industrijsku krpu koja se koristi prvenstveno u metaloprerađivačkoj i drvnoj industriji za čišćenje površina i fino poliranje. Taj proizvod ima najveću dodanu vrijednost, naglasio je upravitelj zadruge Ivan Božić.

Pogon u Srednjoj školi ne zadovoljava uvjete pa je Pamučna bolja opcija

Dio prikupljenog tekstila se izdvaja za zabočku Regeneraciju gdje se proizvodi filc koji se kasnije koristi kao izolacijski materijal u autoindustriji, kod izgradnje autocesta ili kao zaštita površina pri zidarskim radovima u kući.

Upravo je u dugoreškoj srednjoj školi prije manje od godinu dana otvorena prva podružnica ove zadruge iz Čakovca. Planirano je i otvaranje pogona za oporabu tekstilnog otpada i iako je prostor uređen, pogon se sada planira na prostoru Pamučne industrije.

-Prostor u školi je uređen, ali na žalost ne udovoljava svim zakonskim standardima za obavljanje takve djelatnosti. Bit će privremeno, od veljače ili ožujka, dom za voditelja podružnice kojeg ćemo prvog zaposliti, a bit će prenamijenjen ili za održavanje radionica – tečajeve šivanja, osposobljavanja, proizvodnju industrijskih krpa i slično. Prostor Pamučne je strateški cilj već pet godina, kao jedan izdvojeni pogon. U vlasništvu je  naše druge partnerske firme Vis-a iz Varaždina. Geografski Duga Resa je idealna spoj juga i sjevera Hrvatske.

Tekstilni otpad i njegovo prikupljanje jedan je od većih problema gotovo svih komunalnih tvrtki. Kontejneri za tekstil postavljeni na zelenim otocima uglavnom su devastirani. No, građani stari tekstil kojeg se žele riješiti mogu besplatno odložiti na reciklažnim dvorištima.

Pročitajte i ovo

OD 17. DO 31.12.

Domaće glazbene snage, ali i Neno Belan, Dino Dvornik Tribute Band na Adventu u Karlovcu