Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Život NEMA MIRA Podijeli

Spomenik poginulim braniteljima Josipdola i dalje bez njihovih imena i zato ga obitelji ne priznaju. Svi žele imena, ali ne i lokalna vlast

I načelnik i općinsko vijeće oglušili su se na zahtjev obitelji poginulih branitelja, ali i na apel ministra branitelja da se poštuje želja obitelji

Bez javne rasprave i bez konzultacija s obiteljima poginulih branitelja općina Josipdol je prije godinu dana podignula spomenik hrvatskim braniteljima ispred osnovne škole. No, taj spomenik obitelji 24  poginulih Josipdolčana ne priznaju dok god na njemu nema imena njihovih najmilijih.

A imena nema jer je tako odlučila općinska vlast na čelu s načelnikom Zlatkom Mihaljevićem kada su donijeli odluku o izgradnji spomenika.

Za razliku od uobičajene prakse, za idejno rješenje spomenika nikada nije raspisan natječaj, niti je provedena javna, ali ni  rasprava na općinskom vijeću, a nitko ništa nije pitao ni obitelji poginulih.

Načelnik nije ispoštovao ni mišljenje ministra branitelja Medveda

Zašto nema imena njihovih najmilijih, a radi se o 24 poginulih hrvatskih branitelja iz Josipdola, obitelji su počele postavljati pitanje tek nakon što je spomenik završen. Prije toga nisu ništa pitali jer ništa nisu ni znali o njegovoj izgradnji. Njihovi zahtjevi da se imena uklešu naknadno, kod načelnika Josipdola, kažu, nisu dala ploda. Ustrajao je na tome da je spomenik podignut za sve hrvatske branitelje, bez razlike od kuda su.

Sve je došlo i do resornog ministra Tome Medveda jer Ministarstvo branitelja za spomenik je dalo 60 tisuća kuna. No, i zajednički sastanak u siječnju Udruge branitelja, predstavnika obitelji i načelnika Mihaljevića kod ministra, koji je i sam u ratu izgubio brata i dvaput je ranjen, neslavno je propao.

Udruga branitelja općine Josipdol je nakon sastanka s ministrom obišla 22 obitelji 23 poginulih branitelja, iza jednog poginulog nije ostao nitko. Svi su potpisali da žele imena svojih muževa, braće, očeva, djece na spomeniku. Na tvrdnje načelnika da suobitelji izmanipulirane poručuju: Ne može se izmanipulirati 24 obitelji, ali zašto se vi sramite imena naših poginulih branitelja? Tko ste vi da sudite tko je časno poginuo, a tko nije?

Iako je Medved rekao da treba poštovati želju obitelji te da se ova situacija treba razriješiti, načelnik Mihaljević se i na to oglušio. Kako nam je potvrdila Silvana Klišanin, supruga poginulog pukovnika HV-a Josipa Klišanina, načelnik Josipdola je na tom sastanku rekao kako on nema što pitati obitelji oko spomenika. Nakon toga ona je sastanak napustila.

-Pred ministrom je to rekao, da on nema što pitati obitelji, da je on načelnik svih građana Josipdola i da je to grupica ljudi koja nema što odlučivati o tome idu li imena na spomenik ili ne idu, kaže Silvana. Nejasno joj je zašto se načelnik srami svojih poginulih branitelja. – Radi se o malom mjestu, a imati 24 poginulih među kojima su i jedan pukovnik i jedan bojnik,  nije mala stvar, dodaje.

Na pitanje misli li da će se ovo riješiti Silvana Klišanin kaže da neće. – Sve dok ne dođe novi čovjek, makar ispred HDZ-a, smatra  Silvana.

Slično razmišlja i Željka Sunko, sestra poginulog Milana Turkalja koji je proglašen junakom Gromova. Još prije pet godina 2. Gardijska brigada je predložila da se škola u Josipdolu nazove njegovim imenom. Načelnik je, kaže Željka, tada rekao da će tako i biti, međutim nakon sastanka se brigadi više javio nije.

Nova situacija sa spomenikom je kulminacija njegovog odnosa prema poginulim hrvatskim braniteljima, misli Željka.

Spomenik je otvoren na Dan općine. Ministar branitelja Medved i župan Jelić još ga nisu posjetili

Spomenik hrvatskim braniteljima u Josipdolu otvoren je 19. ožujka na Dan općine, međutim u Ministarstvu branitelja o tome ne znaju ništa. Niti su na otvorenje pozvani, niti su do sad na spomeniku odavali počast. Čini se da ni neće sve dok se ne postigne suglasnost oko ispisa imena poginulih hrvatskih branitelja.

Klesarski radovi na spomeniku za koje je raspisana bagatelna nabava od 60.000 kuna narasli su na više od 199.000 kuna. Sveukupno projekt spomenika i uređenja prostora na kojem se nalazi koštao je više od 680.000 kuna

– Napominjemo kako Ministarstvo hrvatskih branitelja nema saznanja o svečanosti otkrivanja spomen-obilježja u Josipdolu, no i nadalje vjerujemo kako će se postići dogovor u cilju odavanja počasti žrtvama Domovinskog rata, stoji u odgovoru Radio Mrežnici iz ministarstva.

Ni predstavnici Karlovačke županije na ovom spomeniku nisu odavali počast jer je i stav župana Jelića jasan – treba poštovati želje obitelji poginulih branitelja.

No, kako stvari stoje, za načelnika Mihaljevića, ali i predsjednika Općinskog vijeća Josipa Vukelića priča o spomeniku je završena i promjena na njemu, po njima, neće biti.

Na otvorenje spomenika nisu poznave obitelji poginulih čija su imena toga dana ipak čitana

Potvrđuje to i zapisnik sa sjednice Općinskog vijeća od 21. listopada (strana 7., 8., 9. i 10.). Iz njega se vidi stav općinske vlasti o ovoj temi. Saželi su ga u jednu rečenicu odgovora Udruzi branitelja UBOJ: “Spomenik je dovršen i otvoren te kako takav nije podložan nikakvim promjenama i  autor spomenika ne podržava nikakve promjene izgleda spomenika”. Inače, link na zapisnik sa sjednice stigao nam je mailom kao odgovor na naš upit o ovom problemu, zajedno s pozivom za novu sjednicu.

Foto: Općina Josipdol/ Sporni spomenik hrvatskim braniteljima

Pročitajte i ovo

JAVNI POZIV MREŽE POTROŠAČA

Hitno kreirajte Nacionalnu strategiju zaštite potrošača da ne bi na njih počeo otvoreni lov