Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Karlovac A PRIČAMO O MLADIMA I SPORTU Podijeli

Sportaši od 7 do 10 godina izbačeni iz sufinanciranja liječničkih pregleda. Mandić nakon upita RM-a naredio vraćanje

Liječnički pregledi za sportaše značajno poskupjeli – lani 130, a sada su 190 kuna što je još jedan udar na džep roditelja

Novi sporazum o sufinanciranju liječničkih pregleda sportašima koji se natječu u karlovačkim sportskim klubovima posljednjih je dana izazavao niz nezadovoljstva klubova, ali i roditelja jer iz sufinanciranja su izbačeni mali sportaši od 7 do 10 godina.

No, nakon što je Radio Mrežnica počela istraživati zašto je to tako, reagirao je gradonačelnik Mandić i naredio da se cijela priča vrati na staro.

Novi sporazum bez starosne skupine od 7 do 10 godina donio Upravni odbor Karlovačke športske zajednice

Sporni sporazum donio je Upravni odbor Karlovačke sportske zajednice i on je s novom odredbom i znatno višom cijenom za liječnički pregled (sada 190 kuna, a prošle godine 130 kuna),  na snagu stupio 1. veljače.

U njemu stoji da će preglede za predškolce “pokriti” pedijatri, a da će Sportska zajednica s 50 % iznosa sufinancirati preglede “za registrirane natjecatelje članice KŠZ koji su najmanje 3 godine u trenažnom i natjecateljskom režimu, a stariji su od 10 godina”. Preostalih 50 % cijene pregleda plaćaju klubovi.  I tako dvaput godišnje jer tako kaže Zakon.

Najbrojnije dobne skupine u gotovo svim klubovima, one od 7 do 10 godina, u novom sporazumu –  nema. Tek piše kako klubovi imaju pravo na pregled i za ostale članove, ali da ukupne troškove pregleda snose sami.

– Igrači moraju obavezno imati obavljen liječnički pregled svakih 6 mjeseci. Bez toga ne mogu nastupati na službenim, prvenstvenim utakmicama. To vrijedi za sve kategorije, kaže trener u NK Ilovcu Igor Gec.

Ovaj nogometni klub konkretno ima djecu od 6 godina do punoljetnosti, a upravo je ova kategorija od 7 do 10 godina, za koje nije odobreno nikakvo sufinanciranje liječničkih pregleda, najbrojnija.

-To su djeca koja su krenula u sport. Trudimo se da ih tu zadržimo i potaknemo da ih bude još i više, da im stvorimo zdrave navike, a s druge strane nemamo podršku od nekih drugih institucija koje samo iz godine u godinu povećavaju namete kako nama trenerima i klubovima, tako i roditeljima.

Najveći dio troškova sportskih aktivnosti svoje djece snose roditelji, plaćaju gotovo sve, ali plaćanje liječničkog prelilo je čašu

Tako se na kraju i trošak liječničkih pregleda na kraju prebaci na roditelje. Klubovi tvrde da nemaju dovoljno novca za pokriti svojih 50 %, a u Karlovačkoj športskoj zajednici pak tvrde da im za tu svrhu doznačuju novac.

Dok se oni međusobno prepucavaju roditelji moraju objasniti mališanima zašto više ne mogu na natjecanja.

-Svima su puna usta djece i mladih i kako ih treba od najranije dobi motivirati da se bave sportom, a u praksi radi sve da to tako ne bude. Ne želimo im išta uskratiti, ali za sve moramo plaćati i ovo je sada previše, rekli su za RM ogorčeni roditelji.

Osim što mjesečno plaćaju nemale članarine, klubovima u kojima su im djeca plaćaju i opremu, troškove prijevoza na natjecanja bilo vlastitim automobilima ili organiziranog i slično.

– Troškovi se često penju i na više stotina kuna mjesečno, naglašavaju.

U zadnje dvije godine Grad Karlovac je u sport uložio milijun kuna više nego prije inzistirajući da se novac uloži za trenere mladih naraštaja

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić o ovakvoj odluci sportske zajednice nije znao ništa dok ga nismo pitali što misli o tome. Njegovo je mišljenje važno posebno zbog toga što je nebrojeno puta proteklih mjeseci ponovio kako Grad ulaže dodatna značajna sredstva za potrebe u sportu s naglaskom na “pogone” mladih. Samo dan nakon našeg upita održao je sastanak sa predstavnicima sportske zajednice i naredio da se sve vrati na staro.

– Naš interes u ovom trenutku je da Grad Karlovac i proračun Grada Karlovca maksimalno i u svakom obliku podržava rad s djecom i mladima, znači da sportski klubovi mogu razvijati svoju bazu i svoje temelje. Na tom tragu ja sam, nakon što sam dobio informaciju da je donesena odluka da se ovoj dobi od 7 do 10 godina ne sufinancira zdravstveni pregled, naložio gospodinu Feitlu koji vodi Karlovačku športsku zajednicu, da vrate stanje na 2018. kad se sufinanciralo svima, rekao je Mandić za Radio Mrežnicu.

Svjestan je da će to iziskivati dodatna sredstva, ali je rekao da će KŠZ unutar svog proračuna ta sredstva pronaći.

Da će Karlovačka športska zajednica doista mijenjati odluku potvrdio nam je i predsjednik Želimir Feitl. Upravni odbor će se sastati početkom idućeg tjedna i male sportaše od 7 do 10 godina vratiti u odluku o sufinanciranju liječničkih pregleda.

Foto: Ilustracija

Pročitajte i ovo

KVAR

Bez vode od Jelse preko Mahična do Draganića