Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Sport 'POŠTENO SUĐENJE' Podijeli

Šprajcer od svibnja do studenog nezakonito predsjedao NSKŽ-om?

Prema nalazu inspekcije, njegovo predsjedanje u tom razdoblju bilo je ilegalno jer je bilo nespojivo s odredbama Zakona o sportu, tvrdi Jutarnji list

Bivši predsjednik Nogometnog saveza Karlovačke županije Neven Šprajcer, nakon pravomoćne presude u tzv. aferi ‘pošteno suđenje’, protuzakonito je bio zaposlen u županijskom Savezu – zaključak je to nadzora kojeg je Samostalna služba sportske inspekcije Središnjeg državnog ureda za šport krajem prošle godine provela u NSKŽ-u, donosi Jutarnji list.

Podsjetimo, Šprajcer je u spomenutom predmetu 17. svibnja prošle godine pravomoćno osuđen uvjetnom zatvorskom kaznom i četverogodišnjom zabranom obavljanja funkcija u nogometnim klubovima i tijelima Hrvatskog nogometnog saveza. Po pisanju Jutarnjeg lista, prema nalazu inspekcije, njegovo predsjedanje županijskim savezom od trenutka pravomoćnosti presude pa do 9. studenog prošle godine, kada je podnio ostavku, je ilegalno jer je bilo nespojivo s odredbama Zakona o športu, prema kojemu osobe koje su u posljednje tri godine pravomoćno kažnjene za kaznena djela ili prekršaje u sportu i u vezi sa sportom, ne mogu biti i imati ovlasti u Skupštini i tijelima sportskih saveza.

Šprajcer je 9. studenog prošle godine podnio ostavku i na taj način preduhitrio odluku inspekcije, koja mu je zabranila rad. Sukladno odredbama Zakona o sportskoj inspekciji, navedena inspekcija izdala je rješenje o zabrani obavljanja svih triju dužnosti Šprajceru.

U cijeloj priči svakako je zanimljivo to da je Ured nadzor zatražio na osnovi naloga suda kojim su se kontrolirale sasvim druge stvari. Naime, Šprajceru je, osim uvjetne zatvorske kazne, izrečena mjera zabrane obavljanja dužnosti u klubovima HNS-a jer je kazneno djelo počinio kao tajnik NK Karlovca, a inspekcija nije otkrile da se ta mjera krši. Međutim, dok je provjeravala krše li se sudske mjere zabrane, Sportska inspekcija otkrila je povrede Zakona o sportu – donosi Jutarnji list.

Odluke Saveza u spomenutom razdoblju nisu sporne jer ih donose izvršna i druga tijela, a ne predsjednik kao pojedinac

Na naš upit osporava li nalaz Sportske inspekcije odluke NSKŽ-a donesene u spomenutom razdoblju, u pisanom odgovoru Samostalne službe sportske inspekcije stoji:

– Državni sportski inspektori Središnjeg državnog ureda za šport su, na temelju činjenica utvrđenih inspekcijskim nadzorom u Hrvatskom nogometnom savezu i Nogometnom savezu Karlovačke županije, a sukladno odredbama Zakona o sportu i Zakona o sportskoj inspekciji, gospodinu Nevenu Šprajceru izrekli upravnu mjeru zabrane obavljanja dužnosti zastupnika u Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza te obavljanja dužnosti predsjednika, osobe ovlaštene za zastupanje, predsjednika Izvršnog odbora i dužnost predsjednika Skupštine Nogometnog saveza Karlovačke županije. Rješenje s izrečenom upravnom mjerom proizvodi pravne učinke s danom dostave predmetnog rješenja, što znači da se zabrana ne može primijeniti retroaktivno, a zabrana traje do otklanjanja zapreka u smislu odredbi Zakona o sportu. Također valja napomenuti kako, sukladno odredbama Statuta Nogometnog saveza Karlovačke županije, formalnopravno gotovo sve odluke donosi Skupština, odnosno izvršna i druga tijela predviđena Statutom, a ne predsjednik Saveza kao pojedinac.

Sportska inspekcija provela je nadzor i u Sportskom savezu grada Osijeka, gdje je također utvrdila protuzakonito zaposlenje bivšeg čelnika hrvatskih sudaca Željka Širića, koji je pravomoćno osuđen u istom predmetu kao i Šprajcer – navodi Jutarnji.

Pročitajte i ovo

TAEKWONDO

Povijesni dan za karlovački taekwondo: prof. Miro Brežan i Neven Trbojević dogovorili suradnju i zajednički nastup na natjecanjima