Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  26C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Život NASILJE NIJE COOL Podijeli

Srednjoškolci iz 12 županijskih škola učit će da nasilje nije cool

Zviždanje za djevojkama ili hvatanje za stražnjicu je uznemiravanje i nasilje

Nasilje nije put i mladi toga moraju postati svjesni. U Karlovačkoj županiji u tome će im pomoći Ženska grupa Karlovac Korak svojim projektom “Tolerancija na full jer nasilje nije cool”.

U njemu sudjeluje svih 12 srednjih škola u kojima se trenutno provode uvodna predavanja za učenike od 15 do 17 godina.
Cilj je educirati ih o vrstama nasilja i neprihvatljivosti takvog ponašanja jer učenici nasilje ne prepoznaju, upozorila je Davorka Bišćan iz Koraka.

– Na primjer zviždanje dok djevojka prolazi ulicom ili hvatanje za stražnjicu u školi, to je nešto je gotovo svakodnevnica. To je uznemiravanje i nasilje, ali djeca to jednostavno ne znaju prepoznati. Zato što mi kao sredina isto to ne prepoznajemo kao nasilje.

Djevojke češće čine sve vrste nasilja osim fizičkog

Statistike govore da su adolescentice čak nasilnije od dječaka.

– Ono što najčešće čine mlade djevojke, a pokazuju to i statistički podaci, je da su one verbalno dosta izraženo nasilne. U ovoj dobi one i jesu one koje češće čine nasilje svih vrsta osim fizičkokg nasilja.

Uvodnim predavanjima plan je motivirati po dvoje učenika iz svake škole koji će proći treninge za trenere. Ukupno 24 učenika u 48 predavanja, od siječnja će učiti o prevenciji nasilja među vršnjacima i u adolescentskim vezama. Znanje će potom prenijeti na svoje vršnjake.

Grupa podrške na društvenim mrežama za žrtve međuvršnjačkog nasilja

Škole će na svojim će internetskim stranicama imati banner. Jednim klikom svatko tko želi moći će doznati više informacija. A kako bi se pomoglo žrtvama vršnjačkog nasilja bit će otvorena grupa podrške na društvenoj mreži.

– Ta grupa će cijelo vrijeme biti aktivna, oni će biti dežurni i onda će, ukoliko netko od ostalih učenika bude u potrebi, bude htio postaviti neko pitanje ili bude trebao pomoć, će se moći na taj način javiti.

Kakva je trenutna situacija s vršnjačkim nasiljem u Karlovačkoj županij nije poznato. Znat će se više nakon istraživanja koje se planira provesti ovim projektom. U Koraku se nadaju da će osim žrtvama imati priliku pružiti pomoć i mladim nasilnicima.

Pročitajte i ovo

IDUĆIH 14 DANA

Gradonačelnik Ogulina u samoizolaciji uz još 10 djelatnika gradske uprave