Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  23C° Slunj

Županija PORAŽAVAJUĆI REZULTATI Podijeli

Srednjoškolci u županiji ne znaju što je nasilje, često su mu izloženi, ali ga jednako često i čine

Sedamdeset posto srednjoškolaca je izloženo nekoj vrsti nasilja, a 30 % posto ne reagira kada ih žrtve traže pomoć

Srednjoškolci u Karlovačkoj županiji imaju iskrivljene stavove o nasilju, nedovoljno su educirani i informirani, ne reagiraju na nasilje…

Ovo su samo neki od poražavajućih rezultata do koji se došlo projektom “Tolerancija na full jer nasilje nije cool” kojeg je proteklih godinu dana u svim srednjim školama provodila Ženska grupa Korak.

– Skoro 70 posto učenika ima iskrivljene stavove o nasilju, njih skoro 70 posto je izloženo nasilju, barem jednom obliku nasilja u vezama, a 67 posto ih čini nasilje, kaže Davorka Bišćan iz Koraka.

Koliko mladi ne znaju što je nasilje govori i podatak da na direktno pitanje jesu li ikada bili žrtve nasilja njih više od 50 posto kažu da nisu, ali kroz same upitnike pokazali su da ipak jesu. Još strašniji podatak je onaj o ne reagiranju kada ih žrtve nasilja zatraže pomoć.

– Nažalost nešto više od 30 posto njih uopće ne reagira na tu informaciju iako su to njima bliske osobe.

U projektu su sudjelovali učenici 12 srednjih škola, a kroz uvodna predavanja i edukacije o nasilju koje je je provelo 25 učenika edukatora, prošlo je sveukupno više od tisuću učenika. Projekt je s 57 tisuća kuna financiralo Ministarstvo demografije, međutim on još uvijek nema svoj nastavak. A trebao bi jer ovi loši trendovi mijenjati se mogu samo učenjem.

–  Mi smo ovo istraživanje proveli u srednjim školama, ali vjerujemo da ga treba i u osnovne škole uvesti jer rezultati pokazuju da već tako mladi, nepunoljetne osobe ne znaju uopće što je nasilje, a onda ni reagirati na njega, zaključila je Bišćan.

Pročitajte i ovo

KORONA U KARLOVAČKOJ ŽUPANIJI

Jedna pozitivna osoba u Ogulinu, u Karlovcu svi negativni