Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Život PODVUKLI SMO CRTU Podijeli

Srpanj klimatološki vrlo ‘šaren’, ali na koncu sasvim prosječan

Najhladnije je bilo jutro 11. srpnja (9°C), a najtopliji dan 26. srpnja (36°C).

Srpanj, koji smo upravo ispratili s pljuskovima i sparinom, obilježila je rečenica koju smo najčešće slušali u meteoroškim izvještajima u 31 dan trajanja ovog ljetnog mjeseca – ‘s ne posve stabilnom atmosferom’.

Uz uglavnom visoke temperature, koje i priliče mjesecu u kojem se, kako mu ime kaže, radi sa srpom i prikuplja ljetina, ni jedan tip vremena nije potrajao duže od nekoliko dana. Tako su se izmjenjivali toplinski valovi, u dva navrata, kad je temperatura dosezala i 36°C (26. srpnja), ali i epizoda s hladnim jutrima poput onog 11. srpnja, kada je bilo prohladnih 9°C. Takve nagle promjene rezultirale su i maglovitim jutrima, što baš i nije očekivana pojava u srpnju, ali i tučom koja je bila čest gost, osobito na području Bosiljeva, Generalskog Stola, ali i Karlovca.

Sve te ‘hokejaške’ izmjene vremenskih prilika ipak su na kraju iznjedrije jedan sasvim prosječan srpanj, s nekoliko (pre)vrućih dana i (pre)svježih jutara, a kiše je bilo točno prema višegodišnjim prosjecima – oko 85 litara po četvornom metru.

Pročitajte i ovo

PISANJE U KARANTENI

Književne natječaje u Karlovcu i Ozlju autori “zatrpali” kratkim pričama