Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  7C° Slunj

Županija ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Podijeli

Stanovnici mogu biti mirni: Na Babinoj gori neće biti radioaktivnog otpada niti na vojnom poligonu azilanata

Zajamčio župan Jelić na današnjem aktualcu Županijske skupštine

Nit će radioaktivnog otpada biti na Babinoj gori niti smještaja za azilante igdje na području Karlovačke županije.

Uvjerava danas vijećnike s govornice Županijske skupštine župan Damir Jelić. Njega je za komentar državnog Prostornog plana i očitovanju Ministarstva zaštite okoliša i MUP-a o planiranoj izgradnji centra za zbrinjavanje migranata na Vojnom poligonu u Slunju i zbrinjavanju radioaktivnog otpada u regionalnom Centru za gospodarenje otpadom Babina gora, pitao vijećnik Goran Glavurtić.

– Građanstvo može biti potpuno u miru, nikakav oblik radioaktivnog otpada nije predviđen na Babinoj gori. Što se tiče smještaja za migrante odgovorno ovdje tvrdim – ni u jednom trenutku nitko s nacionalne razine po tom pitanju nije ništa sa mnom komunicirao, ali baš ništa. Upravo tamo gdje migranti ni u primisli ne mogu biti to vam je vojni poligon. To nije kompatibilno da tamo gdje su oružane snage budu blizu migranti. Po tom pitanju možete biti mirni  i ne samo na vojnom poligonu nego i u čitavoj Karlovačkoj županiji, odgovorio je Jelić.

No, Glavurtić kaže da je sa županijskog maila 20. lipnja prošle godine svim vijećnicima poslan poziv za dostavu prijedloga za izmjenu nacionalnog prostornog plana.

– U kojem se Ministarstvo zaštite okoliša očitovalo o potrebama zbrinjavanja radioaktivnog otpada na području Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Babina gora? Zato sam pitao, obzirom da će se donositi odluka u Saboru, da li vas je netko kontaktirao i da li ste što ispred Ureda župana slali prema njima. Isto kao što je upisano tamo da je MUP podnio zahtjev da bi stavili centar za zbrinjavanje migranata na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju. Svi vijećnici su dobili taj mail.

-Taj mail bio je poziv gradovima i općinama, ustanovama da dostave Županiji zahtjeve za koje žele da se uvrste u Državni plan uređenja kako bi ih ona objedinila i dostavila Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, pojasnila mu je dožupanica Martina Furdek Hajdin. No, naglašava kako su radioaktivni otpad i migranti bili samo teme kojima se državni prostorni plan bavi.

– Ali to nije značilo da će se na našem području takva lokacija i određivati, niti da je određena. Nikada nije komunicirano da će se na našem području zbrinjavati radioaktivni otpad i mi smo se po tom pitanju već očitovali, poručila je Furdek Hajdin.

Pročitajte i ovo

ZA MLADE OBITELJI

16 mladih obitelji dobit će od 45 do 80 tisuća kuna za stambeno pitanje na ruralnim područjima Karlovačke županije