Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Život POVIJEST KARLOVCA Podijeli

Stari Računski centar na Baniji postao Tehnički muzej inženjerstva u Jugoturbini

Mladi inženjeri mogu doznati kako se nekad radilo “na ruke”

Nekadašnji Računski centar u Karlovcu, na Baniji, novouređeni je prostor Tvornice turbina Karlovac. U obnovu zaštićene zgrade iz 1920. godine, tvrtka je uložila oko 6 milijuna kuna kako bi imala više prostora za dio pogona, ali i urede za projektante i inženjere te bogatu arhivu. No, zgrada krije i mali biser – Tehnički muzej inženjerstva u Jugoturbini.

Pune dvije godine vlasnik TTK Ivica Mikšić prikupljao je eksponate, od starih pisaćih stolova, telefona, fotografija, pisaćih mašina, starih telefaksa, crtaće daske – stvari kojima se i sam kao inženjer u Jugoturbini nekada služio pri izradi i kopiranju dokumentacije te slanju i primanju poruka. Htio je mladim inženjerima pokazati kako se prije radilo, kaže.

– Takvu tehniku su upotrebljavale sve firme u Europi ne samo Jugoturbina, a to je sad povijest. Ja sam prošao sve procese od proizvodnje, tehnologije, konstrukcije, investicijske izgradnje… tako da mi je potpuno poznat tehnološki proces stvaranja novih proizvoda. I u ona vremena su se stvarali proizvodi, na ruku se radilo, a kako ne bi danas kad imaju modernije i brže alate. Mogu više i brže napraviti i mogu biti produktivniji, dodaje Mikšić.

Iako muzej prikazuje život Jugoturbine od 1949. do 1992. u njemu je nastariji izložak Geštetner ( tiskarski stroj za umnožavanje tekstova) iz 1902. godine. Nije dio jugoturbinske povijesti, ali za potrebe muzeja stigao je iz Nizozemske. Prvi i jedini karlovački Tehnički muzej inženjerstva na žalost nije otvorenog tipa.

–  Muzej je namijenjen našim poslovnim partnerima, našim zaposlenicima, inženjerima, stipendistima i studentima fakulteta i srednjih škola koje će to zanimati. Nije javni muzej.

Muzej možda u budućnosti bude preseljen u neki drugi prostor. -Naći ćemo nešto veće, najavljuje Mikšić.

Pročitajte i ovo

KAKVA EKOLOGIJA

Radovi na mostu, materijal u rijeci Dobri, buka mimo svih pravila: “To je samo beton”