Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Život EKO OD MALIH NOGU Podijeli

Status ekoškole Vrtiću Duga Resa. Danas podignuta zelena zastava

Ako vidiš da netko baci smeće na pod, to ti moraš brzo pokupiti i baciti u kantu za smeće. Ako vidiš plastiku na podu, baciš je u kantu za smeće za plastiku

Dječji vrtić Duga Resa od sada je među 300 ustanova i institucija koje imaju status Međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj.

Da su eko znat će se po zelenoj zastavi koja je danas svečano podignuta na jarbol vrtića Resica.

-Kroz ovaj međunarodni program želimo odgojiti i obučiti mlade generacije osjetljive za pitanja zaštite prirode i okoliša, naglasila je ravnateljica Ana Božić. Odvajamo otpad, štedimo energiju tako da vi u našem vrtiću možete vidjeti djecu koja viču “ugasi svjetlo, zatvori vodu!”. Bitno nam je jako da u sve što radimo uključimo i roditelje tako da svi u tome zajedno sudjelujemo, dodala je.

-Moramo čistiti prirodu. Ako vidiš da netko baci smeće na pod, to ti moraš brzo pokupiti i baciti u kantu za smeće. Ako vidiš plastiku na podu, baciš je u kantu za smeće za plastiku; Ne smijemo bacati smeće u rijeke ni u šume zato što onda neće biti čiste, objasnili su petogodišnji Ana i Neo.

Cilj projekta ekoškola je osvjestiti mlade i djecu o potrebi zaštite okoliša i održivom razvoju te zašto je naš okoliš ugrožen.

U programu desetak odgojno – obrazovnih ustanova iz Karlovačke županije

U 20 godina ovog projekta status ekoškole dobilo je 300 institucija, kaže Josip Gregac iz udruge Lijepa naša.

-Od tog broja je oko 20 posto dječjih vrtića, 60 posto osnovnih, 20 posto srednjih škola i na kraju 10 posto visokoškolskih ustanova. U Karlovačkoj županiji imamo desetak odgojno – obrazovnih ustanova koje su uključene u program.

Duga Resa je, kaže gradonačelnik Boljar čini se ove godine u znaku ekologije. Otvoreno je reciklažno dvorište, vrtića Kasar ide u energetsku obnovu, a cijela ustanova je eko.

-Ekološki se pokušavamo ponašati, ekološki pokušavamo živjeti, ekološki radimo i projekte, a sve je to važno zbog ove djece koja nas trebaju naslijediti, da im ostane nešto konkretno. Evo, eko mjesec je u Dugoj Resi, naglasio je Boljar.

Vrtić Kasar podsjetimo, dobit će novi krov, stolariju i fasadu vrijednu milijun i 20 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo

ŽIVIMO ZELENO

Klaustar i povrtnjak Franjevačkog samostana najljepši je urbani vrt u Karlovcu