Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  24C° Karlovac

 • weather-image

  24C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  24C° Ozalj

 • weather-image

  23C° Slunj

Županija PREVENCIJA Podijeli

Stiglo još 690 doza cjepiva za zdravstvene djelatnike. Masovno cijepljenje u veljači

Ovisi o količinama cjepiva

Novih 690 doza Pfizerovog cjepiva danas je stiglo u karlovačku županiju. Namijenjene su timovima obiteljske medicine i ustanovama iz sustava socijalne skrbi, a cijepljenje u Zavodu za javno zdravstvo je već započelo.

-Stiglo je do sada ukupno 1765 doza, od toga je 1075 već distribuirano po terenu, a ovaj ostatak, danas je stiglo 390, znači i to će vrlo brzo otići na teren, rekao je za Radio Mrežnicu dr. Zvonko Anušić.

Točno u podne prvu dozu cjepiva primili su djelatnici Sanitetskog prijevoza karlovačkog Doma zdravlja.

-Od nas 30 i nešto nas šest se odlučilo primiti cjepivo. Do sada se nisam cijepio ni protiv čega, ali s obzirom da radimo s COVID-om, da vidimo svakodnevno što se dešava, ljude pod respiratorima i na žalost ružne stvari, jednostavno da zaštitim svoju djecu i sebe odlučio sam se na taj potez, kaže Denis Pahanić.

S danas pristiglim cjepivom prvi put će se procijepiti i 76 timova obiteljske medicine. Kroz tri tjedna dobit će i drugu dozu.

Tek nakon što se cijepe zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici domova za starije te druge ugrožene skupine započet će cijepljenje i za ostale građane. Prema podacima koje Zavod dobiva od obiteljskih liječnika interes je velik.

Svakim danom sve veći broj zainteresiranih za cijepljenje

-Negdje 9000 stanovnika Karlovačke županije za sad je zainteresirano i taj se broj iz dana u dan povećava, naglasila je voditeljica epidemiološke službe dr. Biserka Hranilović.

No, građani će ipak morati pričekati da započne masovno cijepljenje.

-Voljeli bismo da to bude početkom veljače, ali to ovisi o količini cjepiva koje ćemo dobiti na nivou države, dodaje.

Masovno cijepljenje građana provodit će se u ambulantama obiteljskih liječnika, ali razmišlja se i o organiziranju punktova za cijepljenje.

Za sad nije bilo niti jedne nus pojave cijepljenja u Karlovačkoj županiji

U Karlovačkoj županiji do sad nisu zabilježene nuspojave cijepljenja protiv koronavirusa. U slučaju da se pojave one najteže reakcije, poput anafilaktičkog šoka, bile bi vidljive gotovo odmah. Zbog toga se nakon cijepljenja 15 minuta mora pričekati u ordinaciji.

Nakon toga, pojašnjavaju epidemiolozi, mogu se pojaviti očekivane nus pojave, kao i kod svakog cijepljenja: na mjestu uboda jača bolnost, otok ili crvenilo te lagana temperatura, glavobolja i opća slabost. 

-Ali, to su stvari koje su očekivane i koje nisu ništa što bi trebalo pripisati lošem svojstvu cijepljenja. One su samo limitirajuće, proći će kroz dan, dva, tri. Ako je baš izraženije može se staviti hladne obloge od prokuhane vode na mjesto iniciranja ili uzeti nešto protiv bolova ili za snižavanje temperature, savjetuje dr. Anušić.

Pročitajte i ovo

ZABAVA NA RIJECI

Ljeto na Mrežnici prepuno događanja: škola plivanja, supovi, i tradicionalni vaterpolo